Portföljens utveckling (från start, risknivå & jfr SIXRX, se egen flik)

lördag 3 januari 2015

Clas Ohlson ligger rätt i tiden

Det är ingen dålig nisch att "lösa vardagens små problem". Clas Ohlson har också Sveriges kanske småspararvänligaste ledning. Informationen både om kort- och långsiktig strategi är öppen och lättillgänglig. Under de senaste två åren har bolaget brottats med den strukturomvandling som hela handeln gått igenom. Från butiksexpansion i norden har det snarare börjat handla om omlokaliseringar och kostnadskontroll. Den tänkta internationella expansionen tog också stopp när Storbritannien bromsade in härom året. Det här gav tvivlarna, från bland annat Nordea, vatten på sin kvarn. De har länge, liksom i HM, drivit caset att konsumtionsbolag inte kan behålla högre multiplar än konkurrenterna när expansionen utanför e-handel mattas av. Precis som HM har dock Clas Ohlson levererat fina resultat under 2014 men utan att få riktigt motsvarande lyft i aktien som HM fått. Det beror bland annat på Clas Ohlsons svagare närvaro på nätet men det indikerar också att det kan närma sig ett bra tillfälle att gå in i aktien.

PE bakåt har kommit ned till 20 och framåtblickande ligger det på 16.Det är inte billigt men avskräcker inte för den som tror på affärsmodellen. Det finns några faktorer som talar för bolaget. Clas Ohlson är ett av de bolag som ligger helt rätt i omvandlingen mot mer citynära köpcentrum. Deras produkter är inte lika utsatta för näthandel som exempelvis sällanköpselektronik. Effekten blir allt bättre lägen till en alltmer human hyra. Konsumtionen förväntas fortsätta gå bra i år. Etableringen i Storbritannien börjar se, åtminstone, ok ut. Med Tyskland på dagordningen kan även små ljuspunkter på nya marknader öka tilltron till att Clas Ohlson trots allt är ett tillväxtcase. Det kan ge högre multiplar. Det finns fortfarande några rejäla risker i både bolag och aktie. När det gäller bolaget ökar konkurrensen gradvis vart efter näraliggande koncept som Kjell & Co i Sverige eller Argos i Storbritannien också tar utrymme i de många lediga lokalerna i de allt för många köpcentrumen. Det ska inte heller underskattas att omvandlingen i norden fortfarande pågår, särskilt i Norge kan 2015 bli tufft. Slutligen lär nettoeffekten av en svagare krona märkas i ett i grunden importerande handelsbolag. Aktien brukar gå lite tungt på våren och kan bli offer om det kommer volatilitet på marknaden. 

Jag har blicken på lite andra investeringar som ligger närmare vår strategi. Jag håller dock ett öga på Clas Ohlson.  Kanske ett köpläge. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Featured Post

Senaste filmerna från vloggen

Här hittar du alltid senaste klippen från mina vloggar - 3 snabba och Sparskolan. Jag fyller även på med andra klipp och poddar dä...

Aktuella data från OECD

Reklam