Portföljens utveckling (från start, risknivå & jfr SIXRX, se egen flik)

onsdag 8 april 2015

Är Lundin Petroleum till salu?

Dagens nyhet var Shells stora förvärv. Det betyder a) press på alla utom Exxon och möjligen Chevron b) att det första draget efter oljefallet nu är spelat och c) att alla kommer snegla på alla och då är kanske Lundin Petroleum till salu.


Shell köper BG Group i den första storaffären på länge inom oljeindustrin. Även om det är en riktigt stor affär på cirka   600 miljarder kronor (ungefär vad HM är värt), så är det tolkningen av affären som fått att alla på tårna. Det här är bra beskrivet i en artikel i FT (Länk).

Branschen har länge hanterat de fallande priserna på två sätt. Vissa har stuckit huvudet i oljesanden och försökt pumpa på både olja och utdelningar. Andra och vart efter tiden gått de flesta har börjat skära ned sina investeringar  (capex) och motvilligt sin utdelning. Fler och fler har börjat tveka om  framtiden och både konkurser och minskad exploatering har blivit vanligare nyheter.

De alla väntat på är att någon med pengar tycker atr det blivit dags att köpa. Nu kom den nyheten. Direkt vaknar spekulationerna att hedgefonder ska ta över pressade skifferföretag i Usa eller att Chevron som nu blivit lite frånåkta börjar köpa bolag. Hetast är dock Nordsjön. Här är det för många och för små bolag som ska dela på kakan. Dessutom är det, faktiskt, Nordsjön med sina höga investeringar som pressats hårdast av prisfallet (inte skiffer som visserligen är dyrare men har mindre investeringar i varje källa). Så med andra ord - vad finns det för välskötta bolag i Nordsjön att köpa? Just det: Lundin Petroleum.

Är då Lundinarna villiga att sälja? Det tror jag. De startar ju bolag stup i kvarten, så kärnkompetensen kan ingen ta ifrån dem. Det är nog helt en prisfråga. Men ska jag gisaa och just i dag - så blir det minst fler spekulationer. Och det gillar ju en girig aktieägare.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Featured Post

Senaste filmerna från vloggen

Här hittar du alltid senaste klippen från mina vloggar - 3 snabba och Sparskolan. Jag fyller även på med andra klipp och poddar dä...

Aktuella data från OECD

Reklam