Portföljens utveckling (från start, risknivå & jfr SIXRX, se egen flik)

tisdag 11 augusti 2015

Bolag och annat som påverkas av Kinas devalvering

Dagens huvudnyhet var att Kina devalverade modesta två procent. Det räckte för att kasta om nästan alla priser i världsekonomin. Själva åkte vi på en smäll när portföljens exponering låg helt fel-

Marginell händelse - tydlig väckarklocka

Kina ändrade sättet som den reglerade växelkursen mot dollarn beräknas genom. Det innebar i realiteten en devalvering med knappt två procent. En nervös marknad tolkade det dock som att landet nu ger sig in i det valutakrig som sedan länge pågår mellan olika centralbanker för att försöka importera inflation från varandra och få fart på den envist svaga industriproduktionen. "Yuan Move Shows Rates’ Importance" (wsj)

Det känns som en överreaktion, åtminstone till dess Kina bekänner färg och visar om det här var en av flera tänkta sänkningar. Den slutsatsen dras även i artikeln "Why China’s devaluation might not trigger a currency war" (FT). Den politiska förlusten för Kina vore stor om landet började pressa sin växelkurs. Regimen framhöll att det var en del i den marknadsanpassning som IMF kräver för att reminbin ska vara aktuell som global reservvaluta tillsammans med dollarn, euron och yenen. 

Dessutom - om ett land vill devalvera säger skolboken att plåstret ska dras av snabbt så att förändringen ses som en engångshändelse. Möjligen var devalveringen ett sätt att känna av hur reaktionen blev. I så fall lär Kina inte göra om det i närtid, för det var ett beslut som ekade över hela världsekonomin. Nåja, om devalveringar kan egentligen utomstående alltid bara gissa. Slutsatsen egentligen är nog att just dagens skakning inte är så mycket att bry sig om men att det var intressant att följa hur den togs emot.

Devalveringen tolkades negativt

För det första tolkades devalveringen som att Kinas ekonomiska problem är större än vad marknaden tagit hänsyn till. Det framgick bland annat i "China’s renminbi move sends ripples through markets" (FT). En mer positiv marknad hade kunnat tolka valutaförändringen som att en boost för efterfrågan på den för råvaror mycket viktiga kinesiska marknaden. Så blev det dock inte. De flesta råvaror sjönk när nyheten kom och Bloombergs råvaruindex slutade dagen ned 1,6 procent. Det berodde i och för sig även på nyheten att OPEC, liksom Usa, fortsätter att pumpa alltmer olja utan att det möts av ökningar i efterfrågan - "OPEC Pumps at Three-Year High Despite Oil Glut" (wsj)
 

Statsobligationer men inte guld lockade

En viktig detalj i reaktionerna var att guld inte lyfte trots att det historiskt vore dit investerare skulle söka sig i ett konjunkturdrivet valutakrig - "Gold misses out in post renminbi frenzy" (FT). Det gör åtminstone mig entydigt negativ till att röra den klassiska värdegömman just nu. Det var istället till främst amerikanska obligationer och i mindre utsträckning tyska som pengarna gick. Det här finansierades antagligen delvis genom att låna i euron som stärktes. Den typen av s.k. carry trades (Investopedia) är typiska när marknaden försöker spekulera i ränteskillnader. I det här fallet mellan USA och Europa. 

Intressant var också att oro utanför USA direkt tolkas som att FED inte kan höja räntan. "Will Beijing stop the Fed lifting rates this year?" (FT) och "China’s Export Defense Will Slow Fed’s Offense" (wsj). Det är precis den tajmingfråga som behandlats tidigare här på bloggen. 

Det som kändes mest var väl dock raset i alla aktier med koppling till Kina. "Stocks, Commodities Hit as Yuan Devaluation Jolts Markets: Many U.S. firms with ties to China market see their shares plummet" (wsj). Det här har jag varit inne på tidigare men omfattningen överraskade ändå. Flera av våra innehav tog riktiga smäller - som Apple ned över fem procent och BMW ned över fyra procent. Båda har redan rejäla Kinarabatter i sina aktiekurser, så det om något är ett mått på nervositeten kring landet. Även det här tyder på att marknaden faktiskt är genuint orolig för att Kinas ekonomi ska gå in en betydligt svårare period än vad som tidigare har diskuterats.

En hel del lärdomar om marknaden just nu

Händelsen gav alltså massor med information: 
  • Just nu är det bara efterfrågan som kan lyfta råvarupriser
  • Guld har alldeles egna problem just nu
  • Euron, inte dollarn stärks vid osäkerhet
  • FED:s höjning tolkas som i högsta grad kopplad till utvecklingen utomlands
  • Alla aktier med koppling till Kina reagerar nu snabbt på osäkerhet kring landets ekonomi.
Flera av punkterna har även den andra sidan av myntet. Om Kina vänder går det rakt åt andra hållet. Det är ju det vi tror. Det gjorde att idag låg vi nästan 180 grader fel. Ska man se ljusglimten i det är det att portföljen åtminstone beter sig som jag tänkt mig - det är bara verkligheten som inte gör som den ska. Vi hade en liknande smäll i april när jag missade utvecklingen i USA - "Usch, vilken felbedömning av jobbdata". Förhoppningsvis blir det här en liknande tillfällig dipp i avkastningen.

Bolagsdelen kanske är intressantast

En riktigt intressant artikel idag var "Multinationals Reel After China Yuan Devaluation" (wsj). Här tittar tidningen på vilka bolag som påverkas hur av en svagare kinesisk valuta. Därtill nämns flera svenska bolag. HM är, exempelvis, en vinnare om inköpspriserna från Kina sänks. Aktien backade trots det idag men mindre än index. Ericsson är däremot den tydligaste typen av förlorare. Bolagets främsta konkurrent är Huawei som gynnas av den billigare valutan. Alla utländska lyxmärken drabbas hårt, dels för att inhemska kinesiska konkurrenter tar marknadsandelar, dels för att kinesiska lyskonsumenter är förvånansvärt fattiga. Däremot är bolag som BMW och andra bilmärken mer komplexa. De har redan en stor del av sin tillverkning för Kina i landet. Dessutom har de ordentliga valutasäkringar. Den paradoxala effekten kan på kort sikt alltså bli den motsatta - att bolagen får en del av den tänkta ökningen av inhemsk kinesisk efterfrågan.

Mina tankar om vår portfölj

Jag ser nog dagens händelse mer som ännu en påminnelse om hur nervös marknaden är just nu. Exempelvis tycker jag inte marknadsreaktionen hänger ihop. För om Kina verkligen var på väg nedåt och det i sin tur indikerade fortsatt låga räntor och billig import, så borde exempelvis ett bolag som ICA inte gå ned 1,6 procent. Visserligen tror jag Kina bara marginellt och halvdant kommer att lösa sina problem men jag tror att det mer blir en faktor som påverkar ekonomin på lång än på kort sikt. Därför ligger jag kvar med den exponering som sved idag. 




4 kommentarer:

  1. Fick se mitt innehav i AtlasCopco få stryk i en annars så fin liten uppåtgående trend:) Tack för det, Kina! Annars kanske det historiskt dåliga oddset för höstbörsens utveckling kommer gälla även i år. Fin dipp att passa på fylla på i på G?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, jag är ju inne på den linjen och det kan bli lite köplägen. Vrider och vänder för att inte bli hemmablind dock. För en annan ovana börsen har är att krascha på hösten.

      Radera
  2. Har nu svårt att se en räntehöjning i USA under det här året och då kanske vi kan ta oss igenom hösten med lättare korrigeringar. Fast å andra sidan har FED har sänkt börsen tidigare om vi går tillbaka i historien.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Första frågan är om Kinas devalvering efter några dagars andrum ses som anpassning till marknaden eller oro över konjunkturen i landet. Det kan nog svänga rätt fort åt endera hållet. Det andra är väl hur en senarelagd höjning påverkar börsen. Räntekänsligt går väl upp och cyklist ned. Nettot beror nog dels på vad alternativa investeringar skulle kunna vara - i så fall kanske obligationer drar igen - dels hur nervös marknaden blir för nedgången i Kina.

      Det är nästan lättare att gissa hur en normalisering av ekonomin tar sig ut än hur ännu en vända med kris tas emot.

      Radera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Featured Post

Senaste filmerna från vloggen

Här hittar du alltid senaste klippen från mina vloggar - 3 snabba och Sparskolan. Jag fyller även på med andra klipp och poddar dä...

Aktuella data från OECD

Reklam