Portföljens utveckling (från start, risknivå & jfr SIXRX, se egen flik)

måndag 3 augusti 2015

Fyra faktorer pressar amerikanska räntor

Vi har investerat i starkare konjunktur och stigande räntor. Lite motvind just nu, kan man konstatera.

Bra bolag viktigast men gärna medvind
Det viktigaste i investeringar är det bolag man köper in sig i och till vilket pris. Jag lägger dock stor vikt vid att ha medvind både i makro och branschval. För mig måste det finnas ett case som driver investeringen och det återfinns ofta utanför bolaget.

Vår inriktning
På en övergripande nivå har min utgångspunkt i år varit att världsekonomin normaliseras. Det innebär stigande räntor först och främst i Usa och en bättre konjunktur, vilket i sin tur flyttar kapital till konsumtion och cykliska bolag bort från kassaböcker och rena tillväxtbolag.
Stora delar av året har det här stämt bra och portföljen har också gått lite bättre än index. Först i april och sedan nu i slutet av sommaren har det dock smällt åt andra hållet.

Paradoxala antaganden
Just nu är ekononin i ett underligt läge där amerikanska räntor faller medan stora
delar av världsekonomin pressas av rädslan för det motsatta - att Fed börjar höja räntan. En paradox som kommer lösas ut på börsen i närtid.

Varför faller då amerikanska räntor? Det här är min gissning, dvs inte fakta jag plockat upp via analytiker. Så ta det med en nypa salt.

Varför faller räntan
Det verkar finnas fyra förklaringar. De första två är fundamentala. Amerikansk ekonomi har inte levererat de siffror som krävs för en räntehöjning och oron om Kinas ekonomi håller också tillbaka Fed.
De andra två faktorerna är mer tradingbetonade. Många företag ger, enligt FT, ut nya företagsobligationer nu i början av hösten, eftersom de vill hinna säkra långsiktig finansiering före en eventuell räntehöjning. Den andra faktorn är att räntespreaden åter ökat mellan Usa och Europa. I våras drog det upp europeiska långräntor. Nu, i ett möjligen bistrare ekonomiskt klimat, drar det istället ned amerikanska räntor.

Vägval
Tittar man framåt bör de tradingbetonade inslagen jämnas ut och Usa pekar trots allt entydigt om än långsamt uppåt. Kvar är Kina och möjligen något strul i Europa. Här är det inte lika klart men netto måste ändå gissningen vara att ta rygg på exempelvis IMF och gissa att det löser sig. Så hur segt det än är när man ligger fel, väljer jag den här gången att simma på mot strömmen.

Hur tänker ni andra?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Featured Post

Senaste filmerna från vloggen

Här hittar du alltid senaste klippen från mina vloggar - 3 snabba och Sparskolan. Jag fyller även på med andra klipp och poddar dä...

Aktuella data från OECD

Reklam