Portföljens utveckling (från start, risknivå & jfr SIXRX, se egen flik)

fredag 28 augusti 2015

Sju aktier i tävlingen känns intressanta efter börsstudsen

Ytterligare en spännande vecka i vår tävling. Efter börsturbulensen ser ser sju av tjugofem deltagande aktier intressanta ut.

Lära av varandra är inte så dumt

Alla aktier hamnar i tombolan när det snurrar på börsen. I vår egen portfölj är jag, säkert, lite hemmablind. Därför är det kul med tävlingen. I och med att vi är fem helt olika men var och en på sitt sätt rutinerade investerare blir aktieurvalet annorlunda än jag är van vid. Det vidgar perspektiven. När jag tittar på hur det gått under rötmånaden augusti går det att olika typer av aktier reagerat lite olika. Det i sin tur tycker jag ger några intressanta lägen att fundera vidare på.

En egen värld


En del bolag och deras aktier lever i ett vakum. I tävlingen är det främst eventinvesteraren Rockräven som specialiserar sig på sådana bolag. Min favorit i genren är dock vald av värdeinvesteraren Solbulle. Försvarskoncernen Saab steg i turbulensen. Det ska nog inte tolkas som en eländespremie utan snarare att bolaget lever i sin egen värld. Uppbackningen från svenska staten är stark och med långa mellanrum lyckas bolaget även sälja till någon annan. Just nu letar jag inte defensiva aktier men jag lägger ändå Saab på minnet. Det är inte så lätt att hitta stabila investeringar med låg koppling till börsen.

Egna problem


Några bolag föll obekymrat vidare även när de fick sällskap. Fallande knivar blir inte bättre för att resten av köket också rasar samman. Visst är det häftigt mycket exempelvis Orexo gått ned nu. Det bygger dock på bolagsrelaterade händelser och i sådana bolag tycker jag man ska vara mycket försiktig innan man försöker utnyttja rabatten.

Dollarvinnarna


Allt inom hälsa föll tungt under nedgången - dels för en större oro för värderingarna, dels för att dollarn backade. I den här gruppen finns en del bolag med riktigt bra kvaliteter. Egentligen tycker jag alla tre bolagen ovan hör dit. Ska jag välja en favorit är det Sectra. Bolaget är aldrig billigt och varje rea får ses som ett tillfälle, så länge kvaliteten i verksamheten består.

Industrilänken


I den här gruppen finns bolagen som de senaste veckorna egentligen handlat om. De som väntar på uppgången i industriproduktion i väst, har en stark koppling till råvaror och är långsiktiga förlorare (på olika sätt) om Kina bromsar in. Två bolag som ser lite intressanta ut är SKF och Beijer Electronics. Båda är mer kopplade till mogna marknader och båda borde ha förutsättningar, som inte visat sig på ett tag, att förbättra sina resultat.

Knappast berörda 


Slutligen finns den kanske intressantaste gruppen - bolagen som knappt varit berörda av turbulensen. Här är flera bolag värda att titta närmare på. ICA är ett bra bolag som länge varit lite för dyrt. Nu ser de låga räntorna ut att hänga i längre och andra värderingar har börjat komma ikapp. Bolaget kanske har en del defensiva kvaliteter som vissa letar efter. ÅF är ett kvalitetsbolag som för det mesta betalas med en premium. Visst, via kunderna finns det koppling till konjunkturen och Kina men ändå, Lägre pris gör bolaget intressant.

Slutligen hade Railcare Group en svag rapport. Det kanske backar något till för svagare försäljning än väntat slår hårt mot mindre tillväxtbolag. Jag är dock inte främmande för VD:s argument den stabila ekonomin i Storbritannien och investeringar i budgeten här hemma kan ge ny medvind för bolaget. Med andra ord kanske en överreaktion. Det väcker åtminstone intresset att titta vidare.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Featured Post

Senaste filmerna från vloggen

Här hittar du alltid senaste klippen från mina vloggar - 3 snabba och Sparskolan. Jag fyller även på med andra klipp och poddar dä...

Aktuella data från OECD

Reklam