Portföljens utveckling (från start, risknivå & jfr SIXRX, se egen flik)

lördag 1 augusti 2015

Styr bort från volatiliteten

Tävlingen blev under juni och juli ett bra exempel på hur svårbemästrat volatilitet är. Värdet när det går visade vår egen portfölj.


Intressanta börsmånader

Juni var Greklands månad och juli blev Kinas. I några lugna perioder hann börsen även med en del medvind. Det var på det sättet ett utmärkt test hur väl de olika inriktningarna på sparande i vår tävling klarar börsens svängningar.

Portföljen låg för det mesta rätt i vinden
Bäst gick det för vår verkliga portfölj. Med flera rent defensiva innehav har det gått att hålla ner svängningarna som börsen genererat. Tydligast var att de blankade amerikanska obligationer som stiger i värde med stigande ränta. Den höll emot när Grekland fick investerare att dra bort pengar från aktier i juni. Där hade vi även hjälp av en position i Xactbear. Den såldes vältajmat strax innan oron lättade. Oljeinnehavet gjorde däremot varken till eller från den här perioden. Sedan kom en period med skarp börs- och ränteuppgång. Exakt så har vi varit viktade och det blev förstås rejäl fart uppåt.

När sedan Kinaoron började slå igenom blev effekten den motsatta. Signaler om bred konjunkturnedgång är det sämsta för vår oss. Nu förstärkte plötsligt innehaven i olja och blankade räntor nedgången. Det syns inte riktigt i grafen ovan men faktum är att på slutet tappade vi rejält mot index - över två procent. Sammantaget har det dock varit en bra period där vi helt i enlighet med vår strategi lyckats sänka volatiliteten i en het börsperiod.

Godkänt blir betyget men missen hur Kina slog nu på slutet oroar mig lite. Där hade jag inte riktigt koll.

Stabila tävlande klarade sig ok

Jämför det med tävlingens två mest stabila portföljer från värdeinvesteraren Solbulle och Affärsmodellens som är inriktad på affärsidéer. Bland Solbulle innehav märks t.ex. som Sectra och Skistar som ganska obesvärat tickat igenom börsoron. Affärsmodellen fick stöd av ICA och ÅF, som också var rätt obekymrade av världens oro. Trots det tappade även deras portföljer mer än index nedgången men har sedan återtagit en hel del. Det här rätt typiska reaktioner för investeringar som ligger tyngre i värde än tillväxt. Det trivs bra i börsmiljöer med tillräcklig oro för att hålla nere räntorna. Däremot får inte hela konjunkturen brista eller börsen gå in en hausse. Med andra ord i det klimat vi haft ett tag.

Tuffare blev det för konjunkturkänsliga Örby Industrier. Särskilt när Kinaoron slog till. Innehav som SKF tillhörde börsens förlorare och ökade dessutom svängningarna i portföljen. Hade de tävlande fått göra justeringar hade det nog varit en idé för Örby Industrier att skydda portföljen genom öka kontantandelen under juli. Rockräven har alltid hög volatilitet med sin inriktning på händelsedrivna case, så även i juni och juli. Precis som Gottodix tävlingsportfölj drabbades han dock delvis av marknadens olust inför risk i juni. I juli har chansaktier och lottsedlar haft medvind igen.

Reflektion

En reflektion är att det varit viktigare för portföljerna vad som händer i nedgångar än vad som händer i uppgångar. Det syns särskilt tydligt på vår portfölj. Den har under juni och julo rört sig lugnare en index och landar högre. Rör man sig nedåt i bilden framgår rätt tydligt att tävlingsportföljer som föll mer hade det svårare att återhämta sig. Det här är bara en ögonblicksbild ur ett begränsat material men det den visar är att volatilitet inte bara är upp och ned utan även mellan olika investeringar. Det är därför lätt hänt att de pengar man förlorar i nedgången hamnar någon annanstans i uppgången. Ett skäl så gott som något tycker jag för att begränsa volatiliteten i sina investeringar.



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Featured Post

Senaste filmerna från vloggen

Här hittar du alltid senaste klippen från mina vloggar - 3 snabba och Sparskolan. Jag fyller även på med andra klipp och poddar dä...

Aktuella data från OECD

Reklam