Portföljens utveckling (från start, risknivå & jfr SIXRX, se egen flik)

tisdag 22 september 2015

Möjligen bubblar det ändå en börsuppgång under ytan nu

Inser att jag sticker ut hakan en bit nu. Men faktum är att det från ett ren makroperspektiv ser ut som om det fortfarande kan bli en fin börshöst.

Kapitalflödens roll

En av årets fullträffar kom redan den 6 januari. Då skrev jag "Tillfälliga utlöden från aktiemarknaden ger köpläge". Där och då var oron för oljepriset och en begynnande greklandskris i centrum. Det ryktades om att ett ingripande från ECB måste komma men att det kanske inte skulle tillkännages för det första av årets grekiska val (man får ge dem att de åtminstone gör det mesta möjliga av sin rösträtt). Mycket riktigt kom det kvantitativa lättnader från ECB och marknaden tog ett glädjeskutt. Vem gillar inte billiga pengar?

De mogna ländernas ekonomier ser inte så pjåkiga ut

Det finns en del som påminner om början av året. USA går bra, exempelvis är arbetslösheten i princip nere på sin jämviktsnivå. Europa visar också allt fler tecken på att det vänt. Senast var "S&P upgrades Portugal's credit rating outlook to stable" (Reuters). Inte ens Kina är så entydigt negativt - konsumtionen går ganska bra som jag skrivit om flera gånger här på bloggen. Här ett citat från lite större media :) "Chinese Economic Outlook Too Grim, Survey Shows - China Beige Book survey says current market perceptions of economy divorced from facts on the ground" (Wsj)


Det läcker kapital på andra ställen

Vad är det då som driver ned världens aktiekurser? Likviditet är min gissning. Jag såg bland annat den här rubriken idag "Hong Kong Stocks Still Cheap Despite Cash Inflows Into City - Money being moved into Hong Kong from China is getting parked, not invested" (Wsj). Fenomenet finns över hela jorden just nu, främst i tillväxtländerna. Janet Yellen nämnde kapitalrörelser och osäkra finansmarknader i sitt tal.

Faktum är att omfattningen är så stor att det utan åtgärder växer till en global kreditkontraktion, dvs kapital dras tillbaka från världsekonomin (som jag skrivit om bl.a. här). Tajmingen för det är riktigt dålig. Det finns trots allt en oro dels för att aldrig ta sig ur finanskrisen, dels för vad som händer i Kina.  Det här utspelet från ECB borde därför inte ha överraskat. Här är orginalintervjun (på tyska): "Wir sind mit unserer Politik erfolgreich" (Neuer Züricher Zeitung). Den finns lite varstans, så den intresserade kan googla. Det Peter Praet säger är bland annat att ECB är hyggligt optimistiska men att de nu blivit svårare än väntat, efter att tillväxtländerna fått problem.


Mer pengar in brukar betyda kurserna upp

Lösningen? Det kan vara att Europa, som till skillnad från USA, inte är på randen till en överhettning eldar på med mer kvantitativa lättnader. Det för oss fram till poängen, att situationen nu påminner om den i vintras. Nya pengar trycks ut i ekonomin på ett helt annat ställe än det läcker. Nu som då kan effekten mycket väl bli ett rally i tillgångspriser.

6 kommentarer:

  1. utgör inte centralbankernas kvantitativa lättnader en allt större bubbla som riskerar att brista? De pengarna har ju inte gått till det de borde gå till - investeringar i bolag, som leder till högre produktivitet, lägre arbetslöshet. Istället har det gått till tillgångar som fastigheter, värdepapper.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Så är det. Det blir dels en effekt om högre räntor skulle pressa tillgångsvärderingarna, dels en rörelse mellan tillgångsaktier och mer normala cykliska aktier, dels blir det ju en effekt om krediterna skulle börja dras tillbaka. Precis just nu är ju dock inte en normalisering det son pågår utan tvärtom mer pengar in i systemet. Åtminstone på mogna marknader.

      Mer av samma ger förstås en större ballong.

      Radera
  2. Jag tror också att det kommer ett litet rally men det är bara sk. skenmanöver. Kommer dala snart. Läs bara om brunkolsförsäljningen i Sverige. Säger en del vad regeringen/arna har för ekonomiska problem och de kommer alltmer upp till ytan. Tillsammans med tragedin om flyktingkaoset så får hela EU ett val att börja hjälpa och strypa andra fördelar inom respektive lands välfärd…….

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ekonomiskt är det en rätt förvirrande situation i Europa. Allt fler länder ser allt bättre ut, senast uppgradering av Portugal. Här hemms är det ju numera främst hushållen som har skulder, inte företag och stat. Jag har inte sett någon riktigt bra analys av hur hushållen reagerar exempelvis på de skattehöjningar och nya bokrav som är på gång. Inte så mycket verkar det.

      Radera
  3. Om man endast ser till grafen så tycker jag det påminner mycket om 2007. Om så är fallet har vi långt kvar tills botten.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Stämmer. Jag tror dock fundamenta mer påminner om januari i år eller hösten 2012. Men skulle Kinas ekonomi fortsätta ned i källaren kan det ju ändras.

      Radera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Featured Post

Senaste filmerna från vloggen

Här hittar du alltid senaste klippen från mina vloggar - 3 snabba och Sparskolan. Jag fyller även på med andra klipp och poddar dä...

Aktuella data från OECD

Reklam