Portföljens utveckling (från start, risknivå & jfr SIXRX, se egen flik)

fredag 25 september 2015

Vägen från nyfiken till kunnig aktieinvesterare

En återkommande fråga jag får är "jag vill ta steget från passiv till aktiv investering men var hittar jag det jag behöver kunna?" Finns det en läroplan? Här är mitt svar.

Olika infallsvinklar på frågan

Fick följande fråga häromdagen
Har ingen ekonomisk bakgrund, men har befunnit mig på börsen ett tag. Känner dock att jag saknar sådan här fundamental (?) förståelse. Har du några tips på hur jag kan fördjupa mig? Bloggar läser jag mycket, men de "goes so far". Hade jag t.ex. hittat svaret på min fråga i Intelligent Investor? :)
Det går att svara på lite olika sätt på den här frågan, beroende på vad det egentligen innebär att fördjupa sig.

En överblick över spelplanen

Till en början vill jag tipsa om Aktiespararnas aktieskola eller motsvarande i Privata Affärer (som dock inte ligger på nätet). Den sistnämnda tidningen har en annan bra resurs i Marcus Hernhags fredagschatt. Nu har ju du redan skaffat dig praktisk erfarenhet men jag tycker ändå att de här resurserna är bra att ta avstamp i. Det är bra att få en överblick över vad det är för delar du behöver kunna, åtminstone på en grundläggande nivå, för att vara en insatt aktieinvesterare.

Sedan är det förstås så att om du vill få en egen djupare förståelse över behöver du närma dig några böcker ur ekonomernas läroplaner. Jag har min examen från Handels i Stockholm och University of Michigan. Ska jag välja ut en enda bok för investerare från de åren är det "Valuation: Measuring and Managing the Value of Companies" (McKinsey).

Nu är ju kurslitteratur inte alltid det enklaste för någon med en annan bakgrund att sätta sig in i. Det är inte nödvändigtvis så att det egentligen är knepigt men inne i den egna akademiska världen byggs ett nät av referenser som kan vara tungt att ta sig in i. Därför är det trevligt men alltför ovanligt med bra böcker för en intresserad allmänhet. En bok om värdering jag vid tillfälle tänkt recensera här på bloggen är "Köp billigt, sälj dyrt" (Eriksson). Den går på ett enkelt sätt igenom grunderna i de värderingsmodeller som används av proffs. När det gäller nationalekonomi ger den svenska "Vår ekonomi" (Eklund) en bra och lättläst grund. Läser du de här två böckerna är du en bra bit på väg mot en fördjupning.

Ett helt annat svar - läs mycket

Kunskap är inte bara något som byggs sten för sten med inläsning. Det är även något mer undflyende som handlar om att förstå genom tillämpning. För min del tycker jag att det finns "Fyra steg till rätt investering" (Nordnetbloggen). Det är makro, kunskap om branscher och typiska investeringscase, fundamental bolagsvärdering och trading. Nästan all ekonomijournalistik har den här strukturen.

Ett sätt att höja sin baskunskap är faktiskt att helt enkelt läsa tidningen. Jag prenumererar på Wall Street Journal, Financial Times, Economist, Affärsvärlden, Börsveckan och Aktiespararna samt läser en hel del tyska och engelska tidningar på nätet samt Dagens Industri när tillfälle ges. Därtill läser jag exempelvis rapporter från Världsbanken, IMF och IEA. Fler banker har mycket fina gratisresurser. Kolla t.ex. in SEB Investment Outlook. SeekingAlpha är en annan källa jag verkligen rekommenderar.

En metod jag ofta använder är att när det dyker upp något jag undrar letar jag i alla mina källor och försöker skriva ned det jag hittar. Det är ett av skälen till den här bloggen men också ett bra sätt för mig själv att lära mig. En pedagog skulle föreslå att inläsningen kombineras med dialog. Det är bland annat därför det är så bra att diskutera exempelvis på Shareville. Dessutom ger det massor med kunskap att diskutera med andra.

Så även om jag förstår att alla inte är så nördiga som jag är, så föreslår jag ändå att du skaffar dig en prenumeration på någon kvalificerad tidning. Om inte annat kan du ha den en period. Ska du välja en och i första hand är intresserad av investeringar föreslår jag Financial Times. Men tänk på att leta runt på deras nätsida, det tar ett tag att hitta hur mycket tidningen egentligen har att erbjuda.

Ett tredje svar - bestäm dig för vem du är och vill vara

En närmast unik egenskap som investeringar i välfungerande marknader har är att olika beteenden kan samexistera utan att något helt slår ut det andra. Bloggaren Rikatillsammans har skrivit ett bra inlägg om passiva investeringar "Investerar du i aktier? Då är du högst sannolikt en förlorare…". Där sammanfattar han den forskning som visar att det inte lönar sig att vara en aktiv investerare. Sedan drar han slutsatsen att billiga indexfonder är det bästa alternativet. 

Det fick mig att konstatera att "I snitt slår apan indexfonden". För om slumpen styr investeringar så spelar det förstås ingen roll om du köpt en indexfond eller slumpvisa aktier med bra riskspridning. En rimlig hypotes, som har forskningsstöd, är att du kan få betalt för information som inte är rätt inprisad i aktiekursen. Problemet är att du ofta inte får så mycket betalt och att om du överlåter åt andra att sköta din aktiva handel kostar det ofta mer än du får tillbaka i avkastning. Det där kommenterade jag, kanske lite syrligt, i inlägget "Sverigefonder sämre än indexapan i alla börsväder"

En viktig poäng med att du har hjälp av slumpen är dock att du måste inte lära dig allting. Du kan specialisera dig på någon del i investeringskedjan och i övrigt förlita dig på att marknaden prissätter aktier ungefär rätt. Du kan vara renodlad trader, värdeinvesterare, eventinvesterare, makrostrateg och en massa annat. Det här har jag skrivit om i  "Så tänker jag kring strategi för investeringar" och i "Smart beta? Ja, på kort sikt"

Det här öppnar upp en intressant möjlighet i ditt kunskapssökande. Du kanske vill söka dig in mot någon form av värdeinvestering? Då är som du föreslår "The intelligent investor" (Graham) en bra bok att läsa. Hade du velat börja titta lite på trading hade exempelvis "Framgångsrik aktiehandel - 10 vinnande strategier" (Torsell, Nilsson och Hellström) varit en bra förstabok. 

Så mitt svar på frågan är att du dels behöver fundera på vad du vill bli bra på, dels hur du bäst tillägnar dig ny kunskap. Själv gör jag det genom att läsa, diskutera, läsa mer och diskutera ännu mer samt skriva lite däremellan :)










4 kommentarer:

  1. Ett #sparadkrona tips är att om man är vetgirig samt bor i en stad med ett universitet/högskola så kan man hoppa på kvällskurser. Ofta finns det lättare kurser, t.ex. orienteringskurser, som man kan ta. Finessen är att man då får tillgång till biblioteksresurserna och iaf SUB prenumererar på de flesta tidskrifterna.

    SvaraRadera
  2. Tack
    för ett intressant och bra blogginlägg
    Keep up the good work

    SvaraRadera
  3. Det föll bort en bra kommentar här. Det var ett inlägg om att en resurs man kanske underskattar är att det faktiskt finns trevliga och enkla utbildningar. Läsa bokslut är inte orimligt svårt. Det tipsades även om bibliotek. Håller med, det är #sparadkrona :)

    SvaraRadera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Featured Post

Senaste filmerna från vloggen

Här hittar du alltid senaste klippen från mina vloggar - 3 snabba och Sparskolan. Jag fyller även på med andra klipp och poddar dä...

Aktuella data från OECD

Reklam