Portföljens utveckling (från start, risknivå & jfr SIXRX, se egen flik)

lördag 17 oktober 2015

Inriktning för investeringar q4

Landar mina tankar inför årets sista kvartal. Det blir en del flyttar i portföljen.

Ett steg i våra investeringar är att ha ett ramverk att utgå ifrån. Jag har i tröskat igenom olika delar i makroekonomin i ett antal inlägg. Sista steget i den här kedjan, som återkommer varje kvartal, är att med egna ord sammanfatta vad jag tror och agerar på. Det kommer här - kommentera gärna. Hur tänker ni inför sista kvartalet?

Inriktning för fördelning jämfört med våra basnivåer


Vi började året, helt riktigt med en starkt offensiv syn på börsen och med övertygelsen att räntorna skulle stiga. Jag trodde att råvarupriserna bottnat och att exempelvis oljan skulle tillbaka mot $70 eller mer. Kontanter kändes som ett ointressant alternativ. Snarare var instruktionen till mig själv köp något.

Andra kvartalet kom den amerikanska ränteuppgång vi räknat med men även en ökad turbulens på aktiemarknaden. Det låg vi rätt ok placerade för eftersom vi höjt kontantandelen till neutral. Det började talas om ett råvarulyft men det kom inte riktigt. Efter första halvåret låg vår portfölj betydligt över en börs som gått starkt.

Tredje kvartalet blev däremot en rejäl miss. Aktier gick ned och räntorna föll (dvs. obligationer steg i värde) samtidigt som råvaror rasade. Rätt placering hade varit max övervikt på kontanter och varit underviktad på övriga delar. För att göra ont värre viktade vi upp aktier och  den blankade positionen i räntor för tidigt och tömde kassan.

Det blev det sämsta kvartalet sedan vi började investera både i absoluta termer och jämfört med index. Det var nog psykologiskt turligt att vi hade lite marginaler från tidigare på året att ta av. En annan tolkning är att det här är ett bra exempel på momentum. Vi belönades för att vi hängde med så länge och fick därför förstås också ta en liten smäll när det vände nedåt.

Oavsett synsätt är nya tag inför fjärde kvartalet viktigt. Jag tror det är viktigt att se att marknaden har förändrats. Det är inte samma förutsättningar som det varit de senaste åren. Samtidigt är, som jag lyft fram i tidigare inlägg, den reala ekonomin troligen på väg in i en långsammare återhämtning snarare än en global lågkonjunktur. Det är helt enkelt svårt att se någon riktigt djup kris i en ekonomi med överskott på utbudssidan och trots allt växande efterfrågan.

Däremot finns det stigande obalanser i det finansiella systemet. Det finns en numera högst synlig dragkamp mellan å ena sidan skuldproblem i energisektorn och vissa tillväxtländer och å andra sidan en tillgångsmarknad i mogna ekonomier som nu är nästan helt styrd av likviditet. Resultatet är nog volatilitet men runt en relativt stillastående utveckling. Om något tror jag fortfarande på typiska tecken på återhämtning. Hit hör stigande börs när riskpremierna sjunker, stigande räntor och dyrare råvaror.

Konkret innebär förutsättningarna att jag kommer att:

  • inte leta aktier och branscher med momentum utan försöka gå mer på värde och pris samt gärna vikta upp innehav vi kan tänka oss att ha länge - mindre spekulativt helt enkelt
  • behålla en blankad position i räntor men behovet att skydda portföljen har minskat, så nu är det mer en spekulation i för låga räntor, det kan därför vara relevant att ta ner nivån något
  • räkna med relativt lugna råvarumarknader under hösten, ett läge att leta rätt långsiktiga värdealternativ
  • eftersträva att löpade styra tillbaka mot en kassa på cirka 10 procent av portföljen (neutral nivå för oss är att ha utrymme för ett nytt köp, dvs ungefär 5 procent)

Några ord om aktiefördelning



När det gäller geografi har vi legat hyggligt rätt i år. Framför allt har vi hela året viktat ned tillväxtmarknader. Med facit i hand hade jag kunnat gå ännu längre och lagt det på lägsta vikt men det har ändå blivit rätt ok. Året började med övervikt i Europa och USA. Det första var mer rätt än det andra men det var å andra sidan ett bra beslut att vikta ned Europa något inför q2. Det gångna tertialet hade det varit mindre dåligt att ha hållit fast vid övervikten mot amerikansk konsumtion. Däremot var den begynnande ökningen i svenska bolag rätt.

Tittar man framåt tror jag i och för sig att tillväxtmarknaderna kan vara översålda. Det gäller särskilt Indien och kanske Kina. Risken för en krasch är dock alldeles för stor. USA ser lite pressat ut av en konjunktur som lyfter långsammare än väntat. Europa har, i delar, goda förutsättningar men i exempelvis Tyskland är trots allt exponeringen både mot Ryssland och Kina lite väl stor. Återstår Sverige - här finns det gott om pengar och konsumenter som lever i sina bostadsbubblor (vi med).



När det gäller branscher är en paradoxal slutsats av den pågående dragkampen mellan två olika marknadslägen gör att ganska olika aktier kan gå ok. Å ena sidan kan trenden med normalisering gynna konsumtionsaktier, egentligen både dagligvaror och sällanköpsvaror. Ett problem är att särskilt dagligvaruaktierna har pressats upp betydligt

Inför fjärde kvartalet tror jag mycket talar för svenska aktier med exponering på hemmaplan, gärna med en hygglig andel import och gärna riktad mot konsumtion. Det skulle kunna vara exempelvis ett bolag som Clas Ohlson. Problemet för många av dessa bolag är att aktierna blivit dyra av helt andra skäl, som en del av den allmänna ökningen av tillgångspriser.

Konkret:

  • letar jag svenska bolag gärna riktade mot konsumtion och påverkade av import
  • är riskerna för stora i verkstad
  • bör portföljen växla tillbaka något mot värdebolag


Ränteinvesteringar


Jag har varit övertygad om att räntorna ska börja stiga hela året. Det var träffsäkert första halvåret men jag missade likviditetseffekten av krisen i tillväxtländerna. Tredje kvartalet vände den här effekten räntetrenden och räntorna föll, dvs. värdet på obligationer steg. Tittar jag framåt tror jag den underliggande effekten ändå är en viss normalisering av räntorna men jag har accepterat att det kommer att gå väsentligt långsammare än jag räknade med. Det här har också sänkt risken för en verklig ränterelaterad krasch.

Konkret

  • tror jag den amerikanska 10-åringen letar sig tillbaka upp mot 2,3% vid årets slut

Valutaförändringar


Lika viktig som räntenivåer har valutarörelser varit i år. Jag har tillhört de hårda dollartjurarna. Det såg länge ut att vara rätt men, likhet med mycket annat, vände trenden. Den här tappade fart redan under våren och vände ner i tredje kvartalet. 

Nu tror jag en period med mer låsta positioner väntar. I längden behöver dock dollarn stärkas så en viss förskjutning uppåt är rimlig. En faktor som jag tycker blir alltmer tydlig är att Riksbanken snart kommer få inse att det inte går att hålla nere kronan hur länge som helst. Det ligger trots allt ett stort handelbalansöverskott och skaver. Det här hindrar effektivt alla räntehöjningar men frågan är om inte Sverige snart är på väg in i det läge USA och närmare oss Danmark samt därefter Schweiz var i runt årsskiftet. Jag tror inte det drar iväg men däremot att verkligheten kommer och knackar på.

Konkret

  • dollarn står i 8,25 mot kronan och har stärkts mot tillväxtvalutorna
  • euron försvagas till runt 9 kronor mot kronan under 1,10 mot dollar 

Råvaror


Jag har varit, och förblir, relativt neutral till råvaror i år. Utbud och efterfrågan matchar inte helt enkelt. Den senaste nedgången, i tredje kvartalet, missade jag. Det var en del av att jag underskattade nedgången i tillväxtländerna. Troligen avtar men försvinner inte den effekten under fjärde kvartalet. På vissa marknader, som olja, har dock de balanserande krafterna i form av neddragningar i utbud börjat märkas. 


Konkret 
  • oljan, brent, närmar sig $60

Riskanalys

Hela den här inriktningen bygger på att det är en balans i dragkampen mellan mogna marknaders återhämtning och tillväxtmarknadernas problem. Svänger det lär antingen en uppgång komma i precis de delar på börsen som nu backat. Det var så verkstad lyfte vid förra årsskiftet. Nedsidan kan också glida iväg. Där är det framför allt verkliga likviditetsproblem som är lite oroande. 

Konkret
  • högre kassa än vanligt känns motiverat även ur riskperspektiv även defensiva derivat som bear-fonder kan vara intressant


8 kommentarer:

  1. Vilka grymma matnyttiga inlägg du gör!!

    Det här får en återigen inse hur svårt det är att analysera och använda makro i sin portföljmodell. Jag varken kan eller behärskar liknande funderingar utan navigerar igenom börshösten med köp i bolag som är historiskt billiga. Dock med en relativt stor kassa för att kunna nyttja köplägen på bästa sätt. Jag blir faktiskt mer och mer positiv till börsen som helhet. Det är för mycket rädslor därute och när dom normaliseras så tror jag på en uppvärdering, speciellt inom banksektorn, Nordea exempelvis.

    Förövrigt fortsätter tendensen med domedagsbloggar och dr dooms, där dess hela existensberättigande bygger på rädslor. Påminner mycket om div religioner faktiskt med himlen och helvete som enda alternativ (gud bevara mig)

    Vet inte hur många gånger vänner hänvisat sitt senaste gulinköp till något smaskigt zerohegde-inlägg.

    Jag navigerar som vanligt - over and out.

    Anders

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack! Många tycker ju att man klarar sig alldeles utmärkt utan att djupa allt för mycket i konjunkturen. Med rätt strategi är det nog så.

      Jag har också blivit mer positiv till banksektorn. Lite krångligt är det förstås med de negativa räntorna men kommer de upp till nollan, tror jag bankerna kan trivas rätt bra med ok konjunktur och bra marginaler på t.ex. bolån.

      Onekligen mycket rädsla inräknat men nu är ju problemen upptäckta, känns lite 2012.

      Radera
  2. Jag har valt att öka i tillväxtmarknader och frontier market. Håller med om hög risk men också översålt. Men jag tycker det är jäkligt svårbedömt läge. Jag har gjort samma bedömning som du vad gäller mer värdeorienterade inköp.

    Oljan tror jag kommer hålla sig kring ca 50 dollar fatet så länge volymkriget pågår och jag tror inte det slutar under q4 genom någon sorts balans på marknaden. Däremot kan det komma beslut inom OPEC som reducerar produktionsvolymerna. Min gissning är att oljan är fortsatt kring 50-55 dollar fram till halvårsksiftet 2016, minst.

    Tack för ett bra inlägg. Vi får stämma av i januari igen.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Många ser ju trenden att det är översålt. Jag är benägen att hålla med. Kruxet för mig är risken. Lite för nära kanten för min del. Vad funderar du på mer konkret?

      Ser fram emot att checka av våra bedömningar efter jul!

      Radera
  3. Bra inlägg och jag har liknande tankar om Q4. Vad tror du om möjligheten att västvärlden hamnar i ett läge likt 2012 med en återgång i stagnation? Kan bli en möjlighet alternativt en långsam återhämtning som du skrev.

    Håller med att det kan bli dags att skifta från momentum till värde nu framöver. Underskattade själv den uppgång som skedde i flera momentum-aktier i t.ex. spelbolagen i år. Det känns lite väl att många har kommit upp till värderingar som är svåra att försvara nu, se t.ex. Fingerprint, Net Entertainment etc. Om vi nu också kommer se en sakta växande ekonomi så kan man börja ifrågasätta börsens värdering i helhet och hållbarheten av själva E:t i P/E. Börsens vinster i förhållande till BNP är rekordhöga i Sverige och USA samt många företag har historiskt höga marginaler. Om det nu är ett resultat av "automatiseringen" eller om det är en del av ekonomins cykliska natur kan man börja fundera på.

    Min investeringsstrategi går ut på att hitta värdeaktier, så letar runt för fullt efter dem. Clas Ohlsson börjar komma in i det kriteriet så de kan bli intressanta. I övrigt tycker jag att man hittar flera på andra sidan atlanten. I USA så finns flera bra bolag till ett bra pris. Apple, Intel, Microsoft etc känns inte som de påverkas så mycket av en segare konjunktur i samma utsträckning som verkstad etc. Risken där är snarare om de värderas ner med resten av aktiemarknaden. Det mest intressanta om det kommer lite mer oroligheter på marknaden är de eventuella köplägen som då uppstår. Dags att hålla utkik!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Är inte 2012 mitt i prick på var vi är just nu? Grejen är att då gasade centralbankerna sig ur uppförsbacken. Lite osäker på om kraften räcker den här gången. Det skulle kunna bli en stagnation. Det är nog inte ett "acceptabelt" alternativ för politiker och centralbanker, så där lär någon slags insats komma. Svårbedömt men definitivt ett argument för stigande tillgångspriser... ett tag. Eller?

      Håller med om att vinster i förhållande till BNP är intressant. Ska vi dras in i mer kapitalsnurr en gång till lär väl i och för sig förhoppningsbolag och snabbväxare få lite medvind igen. Rörigt är väl en beskrivning.

      GIllarknappen till strategin. Ska bil kul att följa upp :)

      Radera
  4. Som alltid väldigt genomarbetad nulägesanalys.

    "Alla" ser mörkret i Kina, verkstad, energi och därmed blir konsumtion, dagligvaror etc. i USA räddningen. Du nämner att tillväxtmarknader kan vara undervärderade, men ändå väljer ni att vara underviktade där liksom i råvaror/material.

    Kommentaren är att man kanske skall blicka "ett hack" framåt och fundera vad som händer ännu längre fram och våga agera från detta. Din analys är bra men inte unik.

    Min tanke/känsla är att om jag nu allokerar om från verkstad till "värdebolag", så blir jag sist på bollen (rätt eller fel). Om man tror att marknaden skall ner, så bör man minska exponeringen mot aktier så mycket som ens strategi tillåter, annars bör strategin vara mer "framåtblickande", är min inställning.

    Slutsatsen blir ganska schizofren - antingen utbombade marknader/bolag (typ energi/tillväxtmarknader) som värderats ner - hög risk, eller att minimera risken genom att dra ner på andelen aktier så mycket det går.

    /Andreas

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ligger mycket i dina iakttagelser. Det blir ju lite så i en marknad som, likt åsnan, är fast mellan hötapparna. När det gäller Kinakopplingen tycker jag helt enkelt risken i industrisektorn helt enkelt är för hög. Däremot har jag ju länge predikat att konsumtionsrelaterat klarar sig bättre. Bland annat därför vi har Apple i portföljen.

      Råvaror/material är jag lite mer positiv till. Åtminstone om det är rätt bolag. Norsk Hydro är ett sådant som jag tittar på just nu. Nedsidan är väl den samma som för tillväxtländerna. Hög volatilitet eller om du vill köplägen kan komma :)

      Det är lätt att bli sist på bollen i värdebolag men på sitt sätt även om man stannar i verkstadsbolagen. En nisch som kanske kan funka verkar vara bolagen som mer riktar sig in mot Sverige. Annars är det förstås knappast fel att kolla vad som skulle kunna bli billigt nu. Förra året följdes ju en verkstadsdipp på hösten av en rusning mot och efter jul. Kan vara att det blir så igen.

      Radera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Featured Post

Senaste filmerna från vloggen

Här hittar du alltid senaste klippen från mina vloggar - 3 snabba och Sparskolan. Jag fyller även på med andra klipp och poddar dä...

Aktuella data från OECD

Reklam