Portföljens utveckling (från start, risknivå & jfr SIXRX, se egen flik)

måndag 19 oktober 2015

Värt att kolla in i veckans rapporter

En våg av rapporter sköljer över oss investerare. Det är som att få nyckeln till godisbutiken men bara en kort stund att plocka på sig det bästa. När jag nu måste välja, vilka rapporter är värda att läsa först?


Min branschinriktning ger vägledning

I "Inriktning för investeringar q4" slog jag fast hur jag vill vikta vår portfölj sista delen av året. Nu kan för all del rapporterna ge nyanser till den bilden som jag missat men det är ändå utgångspunkten. Därför tänkte jag använda den för att titta igenom vilka rapporter som kommer i veckan.

Många rapporter blir det

Jag tittade igenom vilka nordiska bolag jag skulle vilja läsa på om i veckan. Det blir lite för många, som framgår av tabellen nedan. Tråkigt för det hade verkligen varit en fröjd att plöja hela högen. Utöver listan nedan finns ju de amerikanska och tyska bolag som jag helst skulle vilja ha ett öga på.  Här krävs lite prioriteringar. De grönmarkerade nedan är mina utvalda inläsningsuppgifter. De gulmarkerad tänkte jag åtminstone ögna.
 
Rapporter jag skulle vilja läsa 2015-10-20 2015-10-21 2015-10-22 2015-10-23 Totalsumma
Breda investmentbolag 2 2
Investor 1 1
Kinnevik 1 1
Dagligvaror 1 1
Axfood 1 1
Finans & fastighet 5 6 2 4 17
Atrium Ljungberg 1 1
Avanza Bank 1 1
Corem Property Group 1 1
Diös 1 1
Fabege 1 1
FastPartner 1 1
Gjensidige Forsikring 1 1
Handelsbanken 1 1
Intrum Justitia 1 1
Klövern 1 1
Kungsleden 1 1
Nordea 1 1
Nordnet 1 1
SEB 1 1
Swedbank 1 1
Victoria Park 1 1
Wihlborgs 1 1
Industrivaror och tjänster 2 5 8 11 26
ABB 1 1
Addtech 1 1
AQ Group 1 1
Assa Abloy 1 1
Atlas Copco 1 1
Beijer Ref 1 1
Cargotec 1 1
Concentric 1 1
Gunnebo 1 1
Haldex 1 1
Hexatronic Group AB 1 1
Hexpol 1 1
JM 1 1
Kone Corporation 1 1
Norwegian Air Shuttle 1 1
Poolia 1 1
Rejlers 1 1
Saab 1 1
Sandvik 1 1
Semcon 1 1
Sweco 1 1
Trelleborg 1 1
VBG Group 1 1
Volvo 1 1
Wärtsilä Corporation 1 1
ÅF 1 1
Informationsteknik 4 1 2 7
Arcam 1 1
Beijer Electronics 1 1
Cybercom Group 1 1
Ericsson 1 1
IAR Systems 1 1
Mycronic 1 1
Vitec Software Group 1 1
Material 2 2 2 6
BillerudKorsnäs 1 1
Boliden 1 1
Lovisagruvan 1 1
Norsk Hydro 1 1
SSAB 1 1
Stora Enso 1 1
Sjukvård 2 3 5
Dedicare Group 1 1
Elos Medtech 1 1
Orexo 1 1
Probi 1 1
Xvivo Perfusion 1 1
Sällanköpsvaror 1 7 4 12
Autoliv 1 1
Betsson 1 1
Bilia 1 1
Bulten 1 1
Byggmax Group 1 1
Duni 1 1
Elanders 1 1
Electrolux 1 1
MTG 1 1
Oriola-KD Corporation 1 1
Rezidor Hotel Group 1 1
Rnb 1 1
Telekom 1 1 1 3
Millicom 1 1
Tele2 1 1
TeliaSonera 1 1
Utlititer 1 1
Fortum Corporation 1 1
Totalsumma 8 20 23 29 80

Breda investmentbolag


I veckan rapporterar både Investor och Kinnevik. Vi äger de förstnämnda så den, oftast föredömligt långtråkiga presentationen är nog bra att lyssna igen. Jag gissar att det blir fokus dels på att substansvärdet inte utvecklas så starkt, dels på hur det blir med välfärdsbolagen i koncernen. Mest intressant brukar annars vara hur innehav som Mölnlycke utvecklas och om ledningen vågar sig på lite reflektioner om bolagens ekonomiska läge. Kinnevik verkar vara inne i lagerrensning både genom att sälja andelar i den framgångsrika IT-delen och genom att avveckla telekomarvet från Jan Stenbeck. Jag gillar bolaget men ser inte riktigt att det är aktuellt just nu.

Dagligvaror

I och med att räntan förblir låg längre och kronan kanske stärks har jag blivit betydligt mer sugen på något från den lokala matbutiken. Axfood känns dock alldeles för dyrt. Det får bli ett halvt öga på rapporten för att se om det ändå kan finnas en uppsida och vad den säger om konsumtionen här hemma.

Finans och fastighet

Veckan är fylld av fastighetsbolag och banker. Lägre räntor ändrar lite förutsättningarna för båda branscherna men i grunden har har jag fortfarande svårt att lockas av fastighetsbolagen. De jag är mest nyfiken på där är Victoria Park, Fast Partner och Atrium Ljungberg alla tre har lite mer än att mjölka de låga räntorna i sin affärsmodell. Mer en till en titt räcker det dock inte.

På banksidan kunde man ju tro att Avanza eller Nordnet (som jag även bloggar för) skulle intressera mig. Jag tycker båda är fina bolag och utmärkta alternativ i nischen tjänsternas internet. Jag har dock svårt att se tajmingen i någondera just nu. Sjunkande provisionsnetton känns nästan självklart. Storbankerna kommer jag förstås följa men det lär blir ned på räntenetto och upp i bomarginaler. Inte så mycket överraskningar. Intrum Justitia tittar jag också till men utan förhoppningar om att få något köpläge. Möjligen skulle Gjensidige kunna vara något - mest som ett bet på att räntorna ändå stiger. Problemet är att vi är rätt välförsedda med den typen av placeringar.

Industrivaror och tjänster

Det här är en lika stor som spretig grupp på börsen. Det är dels några storbolag som Atlas Copco, ABB och Volvo, här tror jag lite på överraskningar men inte så att jag varit intresserad av att placera några pengar. Marknaden är för osäker för att jaga den avkastningen just nu. Självklart kan även till exempel Autoliv vara av intresse men där är rean över. Hexpol och Trelleborg är inte charmlösa men riktigt nyfiken är jag på vad AQ Group och VBG levererar. Det är alltid två intressanta småbolag att plocka in i portföljen. ÅF tittar jag nog också till för att få lite känsla för den svenska konunkturen samt Semcon för att jag är nyfiken på effekten av VW-gate. I stort sett har jag dock bestämt mig för att hålla mig borta från verkstad det här rapporterna, åtminstone som förstahandsval.

Informationsteknik

Det är flera fina IT-bolag i elden i veckan Mycronic har vi ägt och ett återbesök är inte uteslutet men just nu nöjer jag mig nog med att ögna igenom av Ericsson levererar. Det vore intressant om bolaget kunde få till en mer långsiktig vändning men jag ser den inte just nu. 

Material

Jag är lite sugen på att hitta värdelägen här. Nummer ett på önskelistan är Norsk Hydro, jag tror bolaget ligger bra till när det vänder. Rätt pris känns dock viktigt. Sedan kommer jag förstås nyfiket kolla in SSAB men jag tror det blir en besvikelse.

Sjukvård

Hälsosektorn har alltid mycket att bjuda på. Mest spännande och två bolag jag inte är främmande för att köpa är Elos och Dedicare. Förutom att det är en prisfråga tycker jag dock båda är lite svåra att följa.  

Sällanköpsvaror och tjänster

Det är här jag tänkte koncentrera mig under veckan. Bulten känns billig men kanske feltajmad. Det samma gäller Autoliv, som jag också gillar. Riktigt nyfiken är jag istället på vad Duni kan  tänkas leverera. Annars finns det många bolag i den här nischen som skulle kunna bli något och flera andra som jag skulle undvika, till det senare hör RnB. När det inte längre finns en tydlig affärsidé, drar åtminstone jag öronen åt mig.

Telekom

Slutligen levererar Telia en rapport som kan bli lite vad som helst. Aktien är dock på väg ned till nivåer där den nordeuropeiska marknaden snart kan rättfärdiga köp, åtminstone som alternativ till obligationer. Millicom är också intressant. Ett av de bästa valen för den som tror att tillväxtlänader utanför Asien tagit för mycket stryk. Vi får se, det står inte på korta listan men jag är inte ointresserad.

Det var mina favoriter i veckan - vilka har jag missat? 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Featured Post

Senaste filmerna från vloggen

Här hittar du alltid senaste klippen från mina vloggar - 3 snabba och Sparskolan. Jag fyller även på med andra klipp och poddar dä...

Aktuella data från OECD

Reklam