Portföljens utveckling (från start, risknivå & jfr SIXRX, se egen flik)

onsdag 2 december 2015

USA signalerar lågkonjunktur

Går tillverkningen ned i börsuppgång ska man dra öron åt sig. Precis där är vi nu.

Svaga tillverkningssiffror


Den här grafen oroar. Den var ämnet i "Why stock market investors shouldn’t shrug off weak manufacturing data" (Market Watch). Gårdagens största nyhet, som även färgade av sig på börsen idag, var överraskande svaga siffror för amerikansk tillverkningsindustri. 

Kortsiktigt blev den paradoxala men numera väntade effekten att amerikanska börser steg och räntan föll. Siffran sågs som ett av få tecken på att Fed inte väljer att höja i december. Nu är de flesta ändå övertygade om att det blir en höjning. Det som slog mig när data kom var istället den tydliga uppdelningen mellan tjänstesektorn och tillverkningssektorn. För mig är det ett tecken på att även arbetsmarknaden, vars senaste data kommer på fredag, kan överraska negativt. Det kan vara så att det råder överhettning i vissa sektorer i USA men att det inte går att få loss arbetskraften från de sektorer som går dåligt. 

Pengar från ECB

Den här ljumma ekonomin blandad av het konsumtion och iskalla investeringar har hittills hållit värmen genom mer kapital från centralbankerna. När nu Fed slutat slänga ved på brasan har facklan vandrat vidare till ECB. Någon form av försök kommer imorgon. Om det räcker för att få fyr på ekonomin är dock osäkert. I Europa är det inte ens säkert att det behövs. Det här skrev jag om igår i inlägget "Euron lär få en dead cat bounce till" (Molekylär ekonomi). En viktig del i den här dramaturgin är att marknaden är helt fast i signaler från centralbanker. 

Risk för börsnedgång

Det är här artikeln i Market Watch blir intressant. Om USA, under en yta av ultrabilliga pengar, är inne i en vanlig konjunkturcykel, så kan den gå mot sitt slut nu. Landets ekonomi har trots allt klarat sig relativt bra genom finanskrisen. Det kan vara så att styrkan i USA delvis har dolts av övriga världens svaghet och att det slagit igenom bland annat genom den allt starkare dollarn.

Det är här Market Watch iakttagelse kommer in. De två senaste gångerna som tillverkningsindex bröt ned i negativt territorium i en stigande börs, innebar det starten på ett börsfall. Risken är att det blir så den här gången med. Problemet är att nedgången mycket väl kan döljas av billiga pengar och när de dras bort öppnas kanske en fallucka?

Tror jag det går så illa? Nej, vi är ju fortfarande fullinvesterade men det här är definitivt en negativ signal att lägga till den samlade bedömningen.

Testade att ett nytt vlogginlägg på det här temat det återfinns nedan.

8 kommentarer:

  1. Är det inte en global trend - att manufacturing övergår i tjänstebaserad ekonomi? Tycker non-manufacturing ser hyfsat stark ut ovan. Kanske tänker fel, men jag är lite orolig för att du drar fel slutsatser för att du applicerar gamla sanningar på ett chart.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Absolut. Det är ju ett ett ämne som även förekommit här på bloggen. Lite svårt att veta omfattning och takt i denna mycket diskuterade fråga.

      Min inställning är att man får skilja underliggande förändringar från vanliga konjunkturförlopp. Det kan vara så att IT, hälsa och konsumtionstjänster (gärna kombinerade) växer medan klassisk tillverkning backar. Det är ju de sektorerna som står för hela USA:s börsuppgång. I den meningen har du rätt, så länge de fortsätter uppåt kan resten gå lite som den vill. Liknande är också en mycket möjlig utveckling i Europa.

      Det sagt, det är att driva antagandet för långt att ignorera problemen inom industrin. Jag ser det som att de tynger alltmer medan trenden även om den finns där inte räcker hur länge som helst.

      Så lite orolig är jag :)

      Radera
  2. Intressant inlägg, men framför allt mycket bra Vlogg. Även om den för min del gärna får vara lite längre, hann inte riktigt klart med kaffet i tid :) RIktigt intressant och lärorikt var den dock! Jag längtar personligen till att börsen släpper centralbanksfixeringen. Problemet är att det kan bli smärtsamt när verkligheten komer ikapp den här gången.

    Angående tillverkning vs tjänster så tror jag att helheten är viktigare, och där ser man att både i europa och i USA går det ju framåt... Därför är den ultraexpansiva penningpolitiken som körs lite överallt ett stort orosmoln i mina ögon. Det känns som att de håller på att blåsa liv i en ekonomi som redan lever, och att de snarare trycker oss närmre en konjunkturtopp än nödvändigt. Och en recession är knappast vad världen behöver. Det skulle knäcka Emerging markets totalt

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack, får lite olika respons på rätt längd för vloggavsnitten. Kan säkert variera på något bra sätt.

      Jag håller med om att QE håller på att bli en allt större fara. Tillgångsbubblor är ju det vanligaste temat men en annan risk är det där att det döljer den egentliga konjunkturen. Det kan lätt bli så att det är ökade skulder som håller igång ekonomin snarare än verkliga förbättringar.

      Men visst, den allmänna bilden och vår är väl att festen inte riktigt är slut ännu.

      Radera
    2. Jag är framför allt orolig att QE döljer börsfall. Vi har haft 6 års uppgångar är allt som alla tjatar om, men problemet är ju att det tillkommit stora mängder pengar. Så om börsen går sidledes trots att det pumpas in pengar, döljer sig det då ett ras där bakom? Och vad händer när det tydliggörs? Flashcrash?

      Skulder funkar ju bra som en push för att förstärka expansionen, men nu börjar skulderna likna konstgjord andning och det blir bara svårare och svårare att gräva sig ut ur skuldbördan i slutet ju längre det här fortgår. Jämför med Greklands situation och hur enkelt allt hade varit om de bara bailades ut totalt för ett par år sedan och fick återhämta sig istället. nu kostar det bara lite mer hela tiden i stället.

      Angående längden på vlogg så är det alltid svårt att hålla alla nöjda. Det kanske bara är jag som är nördig nog att alltid vilja ha mer :)

      Radera
  3. Lite off topic...

    Cellavision, gick ur dem idag på 71kr då jag inte längre kan avgöra vad som driver kursen. Jag kunde kanske sålt hälften men gick nu ur helt. Jag går gärna in igen framöver men det finns väl en stor risk att de inte kan leva upp till förväntningarna nästa rapport? Hur resonerar du kring detta?

    Samma sak med Invisio Communications där jag också gick ur idag. Jämför man denna utvecklingen så är ju utvecklingen i Cellavision inte ens att höja på ögonbrynen åt.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Verkligen. Det är ett orimligt drag på småbolagen just nu. Även det en lite oroande signal. Jag minskade motvilligt något i Vitrolife idag, eftersom jag inte riktigt kan förlika mig med kursen 270 kronor (upp nästan 50 procent på en ok rapport och vaga tankar, troligen alldeles för optimistiska, om fördelar för bolaget av Kinas flerbarnspolitik).

      Samma med Cevi. Fint bolag men inte klockrent att det kommer så mycket mer nyheter i q4 som kan försvara den redan stigande kursen. Det är ju redan guidat för året och lär leverera exakt det - varken mer eller mindre. Det är inte heller en ledning som lovar runt på längre sikt (vilket uppskattas). Så den känns också väldigt het. Precis som du kom fram till. Skriver gärna mer om detta vid tillfälle, tillsvidare finns några tidigare inlägg i ämnet samt en bra intervju med Cevi från Finwire (det var väl den som gav aktien ett tokryck på kort sikt). Jag skulle kunna lätta lite på vårt innehav snart.

      Invisio, jag vad ska man säga, det är ett fint bolag hur som helst.

      Min gissning (men notera verkligen ordet gissning) är att de sjunker tillbaka ordentligt rätt snart. Det är trots allt aktier som brukar somna in mellan rapporterna. Kommer det lite motvind, som idag, och den håller några dagar lär vinsthemtagningar vara betydligt större än efterfrågan. Det går ju inte att veta sådant men det är en swing trade vi haft fina resultat med tidigare i både Cevi och Vitro.

      Samtidigt är väl alla tre bolagen sådana som den riktigt långsiktiga alltid är försiktig med att släppa, eller?

      Radera
    2. Tack för svaret.

      Min plan var att sitta i dessa bolag på mycket lång sikt. Köpte in mig i 25% av mitt innehav igen i Invisio under morgonen. Skall försöka göra det samma i Cellavision om den dippar något mer. Tror väldigt mycket på båda bolagen så dumt att sitta utan :).

      Radera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Featured Post

Senaste filmerna från vloggen

Här hittar du alltid senaste klippen från mina vloggar - 3 snabba och Sparskolan. Jag fyller även på med andra klipp och poddar dä...

Aktuella data från OECD

Reklam