Portföljens utveckling (från start, risknivå & jfr SIXRX, se egen flik)

tisdag 5 april 2016

Börsdatavecka: Eltel köpvärt när hindren nu passerats

Vissa väntar på att kurserna ska komma ned, själv tittar jag mer på riskerna. Då och då inträffar det att båda går i rätt riktning, som i Eltel.


Träffsäker analys med udda tajming

"Köpläge i stabilt servicebolag" (Affärsvärlden) tyckte den skickliga börsredaktionen redan i mitten på september om Eltel. Sedan dess har aktien backat sju procent medan verksamheten tuffat på bra. Då satte Affärsvärlden en riktkurs på 115 kronor med hänvisning till att förvärv och organisk tillväxt tillsammans med bättre marginaler kunde höja vinsten. Redaktionen varnade dock träffsäkert för att aktien kunde komma att tyngas när storägarna, som satt bolaget på börsen vill sälja av mer aktier.

Värt att nämna är även på andra sätt är ett typiskt tidigare innehav för en riskkapitalist. Balansräkningen är tunn med hög nettoskuld i förhållande till rörelseresultatet och en stor goodwillpost. Så långt Affärsvärldens utmärkta och kärnfulla analys.

I början på mars med ett upprepat pressmeddelande i dag, så tyckte Danske Bank att Eltel ser köpvärda ut och satte riktkursen till 110 kronor. De lyfte fram ungefär de faktorer Affärsvärlden nämnde med skillnaden att de nu har inträffat - marginalerna har rört sig och framför allt har försäljningen gått utmärkt. Gjord förvärv framstår inte heller som helt inprisade. Lägg därtill att nu har de tidigare storägarna gjort en del ytterligare försäljningar, precis som Affärsvärlden pekade på.

En titt i Börsdata

Källa: Börsdata
Huvudskälet till Danske Banks slutsats är extra intressant.
"Värderingen är väldigt nära den värdering bolaget hade vid börsnoteringen och rabatten till jämförbara bolag är 15-20 procent, vilket är obefogat enligt vår åsikt" (SIX, via Affärsvärlden).
En titt i Börsdata bekräftar att redan den bakåtblickande lönsamheten i Eltel är bättre än i konkurrenten Bravida. Den senare har en bredare kundbas men frågan är hur stor roll det spelar i den starka konjunktur som både bolagen nu möter, åtminstone på den svenska marknaden. Det är lätt att se den uppsida som Affärsvärlden var inne på även i Börsdatas siffror. Bra försäljningstillväxt, bättre vinstmarginaler och lägre pris per omsättningskrona (p/s-talet). Det ser väl rätt bra ut.

När jag tog fram Börsdatakörningen kan jag inte låta bli att reflektera över två andra bolag. Det ena är Garo, som i sammanhanget framstår som det verkliga kvalitetsbolaget. Vi som många andra sålde den lilla post vi fick första dagen. Det är dock ett bolag att ha i bakhuvudet om börsen skulle få ett av sina tokryck i vår.

Det andra bolaget är Semcon. Det var en aktie vi köpte på liknande resonemang, som vi nu tittar på Eltel. Även den gången var det Affärsvärlden som väckte tanken. Vi klev ur med en fin vinst vid sjuttio kronor, för det caset hade börjat svaja. Jag minns dock att jag velade och undrade om jag fegat ur. Uppenbarligen inte, kan man konstatera. En bra påminnelse om att i småbolagsbranschen är det ofta lika viktigt att kunna kliva av som det är att kliva på. Åtminstone för investerare som oss, som inte i den här typen av innehav alltid är mer eller mindre kortsiktiga.

Min reflektion

Ibland behöver inte aktier vara så svårt. Jag har tittat på att öka i någon del exponerad mot kassaflöden på hemmaplan. Eltel uppfyller till stor del det (även om jag inte älskar exponeringen mot Finland). Det är ett bolag med, i mitt tycke, duktiga analytiker i ryggen där risken och priset kommit ned. Det finns en del kvar att oroa sig för men inte värre än att det är värt att haka på Affärsvärlden som numera har aktien i sin portfölj.

3 kommentarer:

  1. Haha, läste hela artikeln och trodde du skulle skriva att dessa nynoterade bolags kurser eldades på av investmentbanker för att få en möjlighet att göra placeringen av kvarvarande aktier. Alla tre är ju snordyra jämfört med om de inte varit nynoterade. 18x EBIT Bravida, 16x EBIT Eltel? Helt uppåt väggarna för högt

    SvaraRadera
    Svar
    1. Rimligt inspel. Visst finns det sådana inslag när riskkapitalister sätter bolag på börsen. Bedömningen i analysen, som verkar vettig och stöttas av det som sedan hänt, är att ev/ebit kommer ned en bra bit. Lite engångseffekter vid noteringen också. Ärligt talat lite svårt att se igenom i en sådan här snabbtitt.

      Jag kollade mer på p/s-talet. Det avskräckte inte.

      Radera
  2. ConflictedInvestments24 april 2017 kl. 20:27

    Alltid kul att kolla tillbaka på gamla inlägg, sedan affärsvärlden satte 115 som rimlig kurs har eltel varit nere och nosat på 37 kr och står nu kring 58. Under tiden så steg sixrx med 20%.Men det är kul med IPOs :)

    SvaraRadera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Featured Post

Senaste filmerna från vloggen

Här hittar du alltid senaste klippen från mina vloggar - 3 snabba och Sparskolan. Jag fyller även på med andra klipp och poddar dä...

Aktuella data från OECD

Reklam