Portföljens utveckling (från start, risknivå & jfr SIXRX, se egen flik)

söndag 10 april 2016

Rapportladdar - låga förväntningar kan ge USA uppsida

Ett år av vinstfall har USA inte sett sedan finanskrisen. Dags nu men frågan är om inte förväntan fallit mer än befogat. Intressant läge för uppsida när rapporterna kommer igång.


Vinstras på radarn

Nästa vecka drar rapporterna igång på allvar. Faller amerikanska vinster för fjärde kvartalet i rad är det första gången sedan finanskrisen. Den här gången ligger förväntan på 9,1 procent ned. Onekligen rätt mycket.

Källa: FactSet
Det är som vanligt energisektorn som ligger i botten men misstron är bredare än så. Intressant är att förväntningarna forsatte falla under första kvartalet. Återhämtningen på börserna i Usa har alltså enbart berott på att Fed lugnade ned sig. En dyster tanke.


Källa: FactSet

Samtidigt är frågan om inte jänkarna, som vanligt, underskattar valutaeffekten. Förväntningarna på försäljningen sänkts i samtliga sektorer. När jag tittar på mina anteckningar från förra kvartalet noterar jag att en av de vanligaste var att orderingången faktiskt gick bra men att resultatet försämrades av den starka dollarn - som exempelvis för GE. Det är motsatsen mot hur det sett ut i Sverige - där siffror i lokal valuta, organisk tillväxt och orderingång alla varit svaga i många rapporter medan valutamedvind räddat resultatet

Lite för höga värderingar ändå

Frågan är därför om inte USA kan överträffa förväntningarna i kvartalsrapporterna. Problemet är att med P/E-tal framåtblickande på 16,7. Det är lite över femårssnittet och på 14,4. Om sentimentet blir att fortsätta sänka vinstförväntningar kan det komma att pressas en bit. Vinster som är vikande men bättre än väntat kan alltså ändå tynga börsen. Ungefär det som hände i somras.

Huvudkänslan är dock ändå att de amerikanska analytikerna varit väl pessimistiska. Näst vecka klarnar bilden.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Featured Post

Senaste filmerna från vloggen

Här hittar du alltid senaste klippen från mina vloggar - 3 snabba och Sparskolan. Jag fyller även på med andra klipp och poddar dä...

Aktuella data från OECD

Reklam