Portföljens utveckling (från start, risknivå & jfr SIXRX, se egen flik)

lördag 18 juni 2016

3 sätt att köpa billigt under Brexitoron

Temat just nu är förstås brexitoron. Idag blir det en titt på hur olika aktier i olika branscher reagerar när börsen gungar.


Chansen i börsoron


Jag skriver för tidskriften Värdepappret. Det är specialister på värdeinvesteringar och stortrivs förstås i det nuvarande börsklimatet. Det skriver jag om i "Värdeinvesterarens guide till Brexitoron" (Nordnetbloggen).

Reklam: Prenumerera genom att klicka här

I exemplen har jag tittat på perioden 15 juli till 15 november förra året. Det kan sägas rama in förra årets Kinaoro. Strax innan hade vi pratat Brexit och i mitten på november tog OPEC-mötet och det kommande FED-mötet i december över. Däremellan hade det varit rejält oroligt men en vändning kom i september när i tur och ordning IMF, ECB och FED gjorde utspel och i de bägge senares fall fattade beslut som fick ned volatiliteten.

En mikroversion av en börskrasch är förstås spännande att titta på. Tre exempel:

  • Berörd mot inte berörd
  • Stabilitet mot tillväxt
  • Kvalitetsbolaget mot det ifrågasatta

Bara för att illustrera fenomenen valde jag ut tre par aktier, i dagens 3 snabba som nås via YouTube-klippet ovan, och tittade på hur de gick den här perioden. Det finns förstås många andra förklaringar till respektive akties utvecckling men det kan ändå visa på hur det typiskt kan se ut.

Det första exemplet är Volvo mot JM. Lastbilsförsäljning var en av de områden som låg närmast krisen. Volvo föll också snabbare än bostadsbyggaren i Stockholm JM. Efter det stora raset i mitten på augusti - vilket bolag var då det bättre kortsiktiga köpet? Svaret visar sig vara JM. När oron lättade lyfte bolaget som inte var berört.

Det andra exemplet är mellan stabila ICA och tillväxtraketen Vitrolife. Den senare var både påverkad av oron i Kina och senare av att beskedet att enbarnspolitiken i landet lättades. Det var dock faktiskt en del av den kinesiska  regimens åtgärder för att få ned oron, så en viss koppling till händelserna fanns det. Hur som helst är förändringen typisk och illustrativ. Det hade även kunnat gå att välja ut något av de många andra småbolag som gick utmärkt förra hösten.

Till en början kom knappt någon reaktion i det defensiva dagligvarubolaget. Det gjorde det däremot i tillväxtaktien. En förklaringen är att en högre riskpremie snabbt slog igenom. När det sedan vände blev det tvärtom. Det var tillväxtbolagen som rusade iväg och ifrån de defensiva bolagen.

Det tredje exemplet kommer från Atlas Copco mot Sandvik. Under en lång period har Atlas Copco betraktats som ett ett kvalitetsbolag av marknaden medan många ifrågasatt Sandvik. Båda var i högsta grad berörda av oron och föll ungefär lika mycket. När det vände, gick det dock snabbare uppåt för kvalitetsbolagets aktie. Gissningsvis för att fler var rädda att missa chansen där.

Den här typen av rotationer finns det gått om när börsen snurrar. Nu väntar ju en ny vecka med osäkerhet, så det kan vara värt att vara lite på alerten.


Jacob Henriksson, alias Gottodix, som du kan följa på Facebook, Shareville här eller på Twitter @gottodix om du vill följa det jag läser

Åsikterna som presenteras i denna blogg ska inte ses som investeringsrådgivning. Alla mina egna aktieinnehav redovisas i portföljen på Shareville. Vill du veta mer om mig hittar du det här

Missa inte att följa mina dagliga inlägg på Youtube och Facebook!

5 kommentarer:

  1. Fråga: Berikar det ditt eget investerande att befinna sig i ett sällskap som är "specialister på värdeinvestering"? Själv vet jag faktiskt inte vad det är för något.

    Sommarhälsning

    Lars

    SvaraRadera
    Svar
    1. De är oerhört pålästa om sina bolag på ett sätt som bara är att beundra. Det har jag som läser allting men rätt ytligt stor respekt för. Sedan tror jag, mycket allmänt hållet, att det kan finnas en risk att alltför hårt koncentrera sig på bolaget och se hela omvärlden som brus. Det är ju den där risken med värdefällor. Dessutom finns alltid en risk att komma för nära sina objekt och börja "älska" sitt bolag. Fast där tycker inte jag det är så stor skillnad mot andra mänskliga tillkortakommanden. Jag kan väl få för mig att jag "förstår" oljepriset eller "vet" hur FED tänker. Det finns alltid fällor. Det är väl därför index ofta vinner?

      Trevlig midsommar!

      Radera
  2. Tack! Ett mycket bra svar!

    Trevlig midsommar till dig också!

    Lars

    SvaraRadera
  3. "A random walk down Wall Street " är allt man behöver...Trevlig sommar!

    SvaraRadera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Featured Post

Senaste filmerna från vloggen

Här hittar du alltid senaste klippen från mina vloggar - 3 snabba och Sparskolan. Jag fyller även på med andra klipp och poddar dä...

Aktuella data från OECD

Reklam