Portföljens utveckling (från start, risknivå & jfr SIXRX, se egen flik)

måndag 20 juni 2016

De verkliga riskerna i Vitrolife är inte aktiepriset

Ja, Vitrolife är en dyr aktie. Kanske för dyr. Viktigare är dock att ha blicken på bolaget, för det är inte riskfritt det heller.



Hur dyrt är billigt för Vitrolife?

En av mina favoriter, Ulf Petersson på Dagens Industri, tittade till Vitrolife. Slutsatsen blev en säljrekommendation med en riktkurs på 300 kronor. Affärsvärlden kom nyligen till samma slutsats men landade i riktkursen 350 kronor. Den analysen kommenterade jag här.

För min del räknade jag med en kurs på 325 kronor baserat på befintlig information runt årsskiftet me med en uppsida på upp emot 375 kronor. Efter det senaste förvärvet höjde jag det till mellan 350 till 400 kronor.

Det där är ju bara en massa siffror men poängen är dels att Vitrolife ser dyr ut till kurser på 380 till 440 där den rört sig ett tag, dels att det enda både DI och Affärsvärlden fokuserar på är aktiepriset. Båda tror i grunden att Vitrolife så småningom växer ikapp sin värdering.


Reklam: kom igång med ett smartare sparande - tillsammans

Håll blicken på bolaget inte aktien

Det är inget fel på analyserna men det jag tror är poängen i ett bolag som Vitrolife är inte om aktiepriset nu är mitt i prick eller inte (såvida du inte vill äga aktien kortsiktigt). För oavsett om jag, Affärsvärlden eller Dagens Industri har rätt, så tror ju alla tre att nedsidan begränsas av bolagets styrka.

Viktigare är om det finns några fundamentala hot som just nu skulle kunna sänka aktien rejält. Jag kan se tre möjliga. För det första har Vitrolife redan runt en fjärdedel av världsmarknaden. Den växer stadigt men är inte oändlig och det finns starka konkurrenter. Det är inte omöjligt att tänka sig ett tillväxttakt, ungefär som det Elekta slagit i.

För det andra finns en betydande teknikrisk främst i de segment som handlar om att förbättra oddsen för befruktade ägg antingen genom olika former av kontrollerad långtidsodling eller genom genanalys. Det har jag skrivit om i tidigare inlägg.

För det tredje tillhör Vitrolife en grupp mindre bolag vars värdering rusat delvis på grund av jakten på tillväxt. Det finns gott om aktier i tillväxtbolag var värderingsmultiplar rusat. Den faktorn är nära kopplad till de ultralåga räntorna. Om de fortsätter eller sjunker än mer stärks den trenden medan om räntorna stiger så skulle det kunna komma en rejäl korrektion nedåt.

Det sista tycker jag är den mest frustrerande faktorn. För det går inte att komma runt att ett bolag med stora vinster i framtiden påverkas av vilket avkastningskrav man använder vid beräkningen. Det gör det faktiskt genuint svårt att värdera ett bolag som Vitrolife, även om man försöker göra det gediget med en diskonterad kassaflödesanalys.

Det är lite som jag gissar att de som handlar på bostadsmarknaden just nu måste känna. Alla fattar att räntan just nu är knas men frågan är vilken ränta man i så fall ska använda för att ta ställning till rätt pris i budgivningen.

Slutligen en annan notering. Det är inte småspararna som köper Vitrolife. Aktien var ner i morse men upp 3 procent vid dagens slut. Största nettosäljare var i turordning Avanza, Nordnet och Swedbank medan köplistan toppades av affärer mäklade av Carnegie, Deutsche Bank och Morgan Stanley.

Jacob Henriksson, alias Gottodix, som du kan följa på Facebook, Shareville här eller på Twitter @gottodix om du vill följa det jag läser

Åsikterna som presenteras i denna blogg ska inte ses som investeringsrådgivning. Alla mina egna aktieinnehav redovisas i portföljen på Shareville. Vill du veta mer om mig hittar du det här

Missa inte att följa mina dagliga inlägg på Youtube och Facebook!



2 kommentarer:

  1. Tycker mig skönja ett drag av ja vad kallas det? Kan det vara confirmation bias.

    Med vänlig hälsning

    Lars

    SvaraRadera
    Svar
    1. Fullt möjligt! Det är ju vår största succé så här långt. Får fundera på det. :)

      Radera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Featured Post

Senaste filmerna från vloggen

Här hittar du alltid senaste klippen från mina vloggar - 3 snabba och Sparskolan. Jag fyller även på med andra klipp och poddar dä...

Aktuella data från OECD

Reklam