Portföljens utveckling (från start, risknivå & jfr SIXRX, se egen flik)

tisdag 14 juni 2016

Roro-roligt på börsen

Det är kul på börsen just nu. Värderingar snurrar runt och det som känns som lägen kommer och går. Ärligt talat - det är rätt skönt att vara ute ur den sömniga senvår marknaden haft.


Bloggarnas hemliga formel

Har ni funderat på varför var och varannan bloggare mosar index? En förklaring är förstås det naturliga urvalet. Mindre lyckade försök läggs ned. Med andra ord samma fenomen som när stora fondförvaltare kör fusket ur filmen Boiler Room för att vaska fram sina vinnare. De misslyckade fonderna plockas bort löpande och kvar är med slumpens hjälp bilden av skicklighet. För fonderna är det förstås inget fusk men väl ett sätt att vilseleda kunderna om den egna förmågan.

Källa: Nasdaq
Det finns dock minst en annan förklaring. Bloggare är intresserade investerare och ligger i allmänhet tyngre i mindre bolag än börsen i allmänhet. Det har varit en vinnarstrategi de senaste åren. Vi har en bred blandning i vår portfölj som sträcker sig från Cellavision till Apple men visst tillhör vi dem som haft fin draghjälp - kolla på investeringen i Vitrolife som tiofaldigats sedan vårt första köp. Det sagt som en påminnelse om att hålla en distans till resultatet både från amatörer och proffs. Det finns oftast ganska tydliga förklaringar till framgången och det är inte så lätt att skilja tur från skicklighet.

Den verkliga frågan just nu är dock om trenden håller i sig - blir det precis som förra året den stora vinnarstrategin att köpa kvalitativa småbolag som dras med ner när börsoron ökar?

Reklam: Börja spara gratis genom att klicka

Små bolag - stora aktiesvängar

Här är tio av mina småbolagsfavoriter, rankade efter hur dåligt de gick idag.

  1. Eolus -5,7%, 
  2. Nederman -5,5%, 
  3. Probi -5,4%, 
  4. Arise -4,7%, 
  5. Kabe -4,4%, 
  6. Besqab -4,0%, 
  7. Bahnhof -3,5%, 
  8. Haldex -3,5%
  9. AQ Group -2,6%,
  10. Ski Star -2,4% 

Det var ärligt talat en rätt slumpmässig lista för det fanns en del att välja på. Det ska väl också sägas att med den långa uppgång som varit så är det många bolag som har minst sagt utmanande värderingar. Något jag bland annat kommenterat om vår egen favorit Vitrolife.

Ett annat perspektiv är att fundera på varför det gått så bra för de mindre bolagen och varför de rasar idag. Det första har bland annat berott på att när räntorna fallit har två typer av aktier gynnats dels aktier med stabila utdelningar (där en del stora bolag dominerar), dels bolagen som kan ge den hett åtråvärda tillväxten. Det senare dessutom diskonterat med allt lägre ränta.

Varför faller många småbolagsaktier så hårt då? En faktor är att när riskpremien höjs vid oro, så söker sig kapital till allt som uppfattas som mer tryggt. Framtida vinster prissätts lägre. Dessutom är likviditeten ofta mindre och de som absolut vill sälja får då sämre betalt. En fenomen som stärks på sommaren.

Min reflektion

Om en period av oro går över men försiktigheten i räntorna ligger kvar kan det därför lätt bli bra fart i de mindre bolagen. Risk on - risk off, ofta förkortat RoRo är något vi vant oss vid de senaste åren och som både skrivit om och haft som investerarstrategi. I både Grexit och under Kinaoron var det här vår strategi. Det gick bra. Hur blir det den här gången?

För min del tror jag inte på någon Brexit. Skulle den komma kommer det slå riktigt hårt men bolagen ovan är i grunden inte särskilt hårt drabbade. Sist på listan är Ski Star - handen på hjärtat kommer du dra in på skidsemestrarna i Åre om britterna lämnar EU? Möjligen om en stor våg av arbetslöshet skulle slå till. Ett troligare scenario vore väl kanske ännu lägre räntor, ännu längre. Då blir det billigare att låna och köpa en ny husvagn av Kabe.

Om jag visste att det blev en Brexit, vore sidlinjen förstås det bästa stället att sätta sig. Nu tror jag tvärtom att det går bra och är en både aktiv och tidvis rätt tuff investerare. Så för min del tycker jag nog den här börsveckan är RoRo-roligt.

Jacob Henriksson, alias Gottodix, som du kan följa på Facebook, Shareville här eller på Twitter @gottodix om du vill följa det jag läser

Åsikterna som presenteras i denna blogg ska inte ses som investeringsrådgivning. Alla mina egna aktieinnehav redovisas i portföljen på Shareville. Vill du veta mer om mig hittar du det här

Missa inte att följa mina dagliga inlägg på Youtube och Facebook!

11 kommentarer:

  1. Jag har inte funderat på varför var och varannan bloggare mosar indexet. Jag skrattar åt fenomenet. Det tycks inte spela någon roll vad man investerar i. Alla tycks tjäna multum vad man än investerar kapital i.

    Jag tycker inte att sidolinjen är bäst om det blir en Brexit. Själv hoppas jag på en Brexit så denna vansinniga miljardrullning till totalt improduktiva saker kunde upphöra. Att alla dessa miljarder Storbritannien betalar som går till en totalt ålderstigen jordbrukssektor kunde användas till teknikutveckling i det egna landet. Kanske kunde någon politiker vakna i det här landet, och fråga sig varför vi skall ligga i topp när det gäller EU avgiften, och få göra hela jobbet när det gäller flyktingmottagning, och de kostnader det för med sig.

    Ha det bäst

    Lars

    SvaraRadera
    Svar
    1. Du vet min devis. Man är proffs när det går bra, resten av tiden är det otur :)

      Radera
  2. Man behöver inte ens gå till small cap för att slå index. Ett slumpvis (oviktat) urval från large cap har också goda chanser att slå index under de flesta tidsperioder. http://40procent20ar.blogspot.se/2012/06/oviktat-slar-viktat-index-med-12.html?m=1

    SvaraRadera
    Svar
    1. Kanske borde svara på det inlägget någon gång. Spännande iakttagelse men min gissning är att det egentligen inte spelar någon roll, så länge riskspridningen är tillräcklig. Iakttagelserna bygger mycket på att stora bolag tappar fart. Så har det varit i några decennier. Det låg ju bland annat bakom styckningseran (som i filmen Wall Street). Frigör värden genom delning.

      Nu ser det lite annorlunda ut med Facebook, Apple, Disney, Google med flera. Det är universumbolag som siktar på att vara bäst på allt. Det är inte heller första gången som titanerna tar över. Liknande kunde man ju se i början av nittonhundratalet i USA samt under 50- och 60-talet i samma land. Japanska keiretsus efter andra världskriget är också bra exempel.

      Så helt självklart är det inte :)

      Radera
    2. Fast nu beskriver du vad som varit populärt inom managementkretsar, inte vad som faktiskt skapat avkastning för investerare. Facebook, Google och Microsoft har plöjt ned hundratals miljarder i förvärv och det stora resultatet hittills är att man flyttat värde från de stora bolagen till de små bolagens ägare.

      Radera
    3. Kanske. Det gör en del vinster också. Vi får väl se om de slutar som för de Nifty Fifty på sjuttiotalet :)

      Radera
  3. @Aktieingenjören

    Det finns massor av folk som slår index under vissa tidsperioder. Många fantastiska resultat kan redovisas helt enkelt för att man själv bestämmer vad man sätter upp målsnöret.

    Antag att jag skulle göra ett verkligt bet på Olle Snåljåps Avensia. Fylla på med lite indexfonder i portföljen. Sedan kommer ett bud, eller att Avensia faktiskt är värt mer än det står, och går i. Vi antar att Microsoft ger 20kr. Avkastningen blir fantastisk. Jag kan kanske ge ut ett marknadsbrev där jag erbjuder publiken att följa mina placeringar. Man har ju fått en viss status. Fast frågan är ju givetvis: Kommer det att finnas någon kontinuitet i överprestationen. Givetvis inte.

    Med vänlig hälsning

    Lars

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det finns ett bättre sätt än att satsa på Avensia om man vill framstå som smart genom att slå index. Nämligen att utnyttja enkla statistiska samband som visat sig vara hållbara över de senaste 100 åren. Jag tog upp två exempel inklusive referenser i kommentatorsfältet här:

      http://petrusko.blogspot.se/2016/06/att-kopa-utan-djup-analys-sunt-fornuft.html?m=1

      Radera
    2. Däremot skulle ditt förslag passa perfekt för en oetisk portföljförvaltare som satsar på tio fonder där varje fond följer index + en chansning. Även om majoriteten av chansningarna misslyckas kan förvaltaren sedan marknadsföra de kvarvarande fonderna som högpresterande. Som småsparare med endast en portfölj tror jag däremot att slumpmetoden fungerar bäst.

      Radera
  4. Läste rubriken och trodde det skulle följa en analys av der danska roro-rederiet dfds men tji fick man :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det blev ju en oavsiktlig luring. Bra tips till inlägg dock. Rederier är i en spännande fas. :)

      Radera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Featured Post

Senaste filmerna från vloggen

Här hittar du alltid senaste klippen från mina vloggar - 3 snabba och Sparskolan. Jag fyller även på med andra klipp och poddar dä...

Aktuella data från OECD

Reklam