Portföljens utveckling (från start, risknivå & jfr SIXRX, se egen flik)

söndag 10 juli 2016

Inför veckans rapporter

Fastigheter, bank och verkstad samt Cellavision Vitrolife. Det är en spännande vecka som väntar på börsen. Här är mina reflektioner.


På måndagar skriver jag i Nordnets veckobrev. Denna vecka blev det fokus på rapporterna. Bland annat har jag tittat på bank- och fastighetsaktier. Några andra nedslag blev Atlas Copco, Vitrolife och AAK. Kolla gärna det inlägget.

Inlägget här blir lite friare tankar på måndagar, eftersom det går att hitta bra länkar på Nordnet för den som letar efter det. Den här veckan tänkte jag presentera mina egna reflektioner inför rapporterna.


Fastighetsbolagen

Vi har inte haft fastighet i portföljen de senast åren. Synd då branschen gått bra. Jag har dock ogillat värderingarna och räntekänsligheten. Flera av bolagen är det dock inget fel på. I veckan rapporterar ett hel gäng av dem - Wihlborgs, Castellum, Klövern och Kungsleden. 

Jag skrev för ett tag sedan om att jag tycker värderingarna verkar drivas av vinster som i sin tur mer kommer från att fastighetsinnehaven värderats upp. Inte alls tyckte en initierad läsare som menade att det åtminstone i de "seriösa" bolagen (välj själva vilka som ska räknas in där) har det varit starka drifts- och förvaltningsresultatet som drivit upp kurserna. Att marknaden tagit de höga men av fastighetspriser uppblåsta vinsterna med en klackspark, skulle bland annat vara skälet till de låga p/e-talen. 

I stort sett tyckte jag det där var ett klokt resonemang. Det kan nog försvara nuvarande aktiekurser i många fall. Däremot är det inte aktier för vår portfölj. Det trots att räntorna möjligen kan leta sig ännu lägre framöver och vara där längre än tidigare väntat. Det är helt enkelt lite för hög risk och svår prissättning för mig just nu.



Tio filmer om vägen till ett rikare liv - första avsnittet ute nu

Bankerna


Det låter hårt men faktum är att det är nära en ny bankkris i Europa. Utan insatser från staten i Italien, Tyskland och Storbritannien skulle det nog smälla. Det är alltid värt att ta risker som bara kan lättas av att någon agerar på allvar. För det går ju inte att veta att det verkligen görs rätt saker i tid.

Det här är bra exempel på den typen av rysk-roulette-investeringar jag skrivit om tidigare. Det mest sannolika är att det går bra men går det dåligt så går det rejält dåligt. Det är alltså svåra risker att agera på. Det sagt är det jag ser en bankmarknad där ammunitionen från staten inte är slut ännu. Därtill ger den dåliga svenska konkurrensen lokala förutsättningar som ändå borde ge möjligheter för en uppstuds.

I veckan rapporterar SEB och Handelsbanken. Jag är hyggligt optimistisk inför båda. Det blir säkert lägre resultat jämfört med förra året men kommer det inga otäcka kopplingar till kriserna söderut eller nyheter om bankernas egna riskmodeller, så skulle det kunna bli en studs uppåt för de pressade aktierna. Den förväntade direktavkastningen är trots allt hög även de kommande åren och riktigt så hög riskpremie som det indikerar känns inte befogat. Men som sagt det är inga små risker vi talar om.


Snabbväxarna

Vi har både Cellavision och Vitrolife på banan i veckan. I den senare kommer svaga jämförelsesiffror nästan garantera ännu ett starkt kvartal Orsaken är lite rolig. Förra året sköt många kinesiska förhoppningsvis blivande föräldrar upp sina behandlingar för att barnen skulle födas i rätt år enligt deras kalender. Apans år är det du vill pricka.

Det sagt har Vitrolife rusat galet mycket och vi har bantat vårt innehav rejält. Med p/e-tal på uppemot 60 så finns det en del att bevisa. Det förbryllar mig lite att det här främst har drivits inte av småsparare utan av utländska investerare. Är det någon ny stor spelare på väg in i bolaget?

Cellavision löper en rimligt hög risk att åka på en smäll i rapporterna. Det har inte kommit några goda nyheter om stora order och inom veterinärsegmentet står det still. Det är ett fint bolag och jag ser inga stora risker på sikt. Nu skulle det dock kunna gunga till. Vi har numera en ganska liten position och skulle inte sörja om tillfälle gavs att öka.

Verkstad

Riktigt spännande blir vad som händer inom verkstadssektorn. I veckan kommer Atlas Copco med rapport. Ett fint bolag som perfekt prickade övergången från nyförsäljning till eftermarknad. Nu har de sett segare ut och frågan är om den organiska tillväxten åtminstone blir positiv. Jag har inga stora förhoppningar varken om valuta eller ytterligare besparingar.

Det jag möjligen tror är att ett klent utfall kan räddas av en stark prognos framåt. För nu har kanske energisektorn bottnat och det går att försvara lite högre prognoser för försäljningen framåt. Kanske att vi går in i Atlas Copco i veckan.

Sedan ska det ju omvandlas till riktiga affärer också. Det har ju gått sådär för verkstadsbolagen. För övrigt är det bra att veta att Volvos aktie fortfarande skulle kunna reagera på om kartellböterna blev tillräckligt saftiga. Så fort det klarnar är jag annars en spekulant i det bolaget - för de brukar i längden ha en aktie som troget återvänder till 100 kronor. Rimligt eftersom den underliggande försäljningen och vinsten är överraskande stabil för att vara ett cykliskt bolag.

Jacob Henriksson, alias Gottodix, som du kan följa på Facebook, Shareville här eller på Twitter @gottodix om du vill följa det jag läser

Åsikterna som presenteras i denna blogg ska inte ses som investeringsrådgivning. Alla mina egna aktieinnehav redovisas i portföljen på Shareville. Vill du veta mer om mig hittar du det här

Missa inte att följa mina dagliga inlägg på Youtube och Facebook!

2 kommentarer:

  1. Bra inlägg!

    När det gäller risker i fastighetssvängen så tänker jag, som mest har Northwest Healthcare Properties och Hemfosa i min portfölj, att offentligfinansierad sjukvårdsverksamhet och liknande borde vara lite mindre riskabelt än fastighetsbolag som mest har kontor och butiker bland hyresgästerna. Bara en tanke.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Rimligt när det gäller hyresgästernas betalningsförmåga. Det andra man behöver titta på är hur finansieringen ser ut och hur offensivt fastigheterna värderas. Har inte följt det så noga men det ringer någon klocka att Hemfosa gärna kör rätt hårt - men det är jag alltså inte säker på.

      Radera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Featured Post

Senaste filmerna från vloggen

Här hittar du alltid senaste klippen från mina vloggar - 3 snabba och Sparskolan. Jag fyller även på med andra klipp och poddar dä...

Aktuella data från OECD

Reklam