Portföljens utveckling (från start, risknivå & jfr SIXRX, se egen flik)

måndag 1 augusti 2016

Börsen i veckan: verkligheten knackar på

En instabilt byggd kursuppgång. Det är min reflektion inför den kommande veckan, åtminstone om valutorna börjar röra på sig igen.


Makro i fokus igen


Det är mycket makro i min nyhetskrönika för Nordnet den här veckan. Det kommer inköpschefsindex från hela världen och både för industri och service. Jag tror det där har potential att gunga börsen om siffrorna skulle bli för svaga.

Lägg till det att oljan åter landat en bit under det som är hälsosamma nivåer för lönsamheten i den branschen. I cocktailen finns också att hela perioden från Brexit och framåt har det rullat en hel del kapital tillbaka in på tillväxtmarknaderna - inte minst i form av så kallade högriskobligationer (high yield).

Det går ju inte att veta hur data trillar ut men en reflektion är att det är frågan hur stor toleransen nedåt egentligen är. Det blir egentligen en intressant test av hur marknaden tänker oavsett åt vilket håll siffrorna faller ut.

Blir det starka data borde det driva på kurserna uppåt, för inte räknar väl marknaden med en snabb sväng till stramare penningpolitik i närtid? Svaga data kanske kan ge mer stimulanser men frågan är ändå om inte det skulle kunna vara en knuff nedåt för börsen.

Det är väl inte det huvudscenario jag går in i den här börsveckan med men nog ser det fullt möjligt ut att den sköna börssommaren är över för den här gången.


Reklam: Billigt med bra riskspridning - månadsspara i ETF:er 

Kronan klamrar sig fast

Källa: TradingEconomics
Något jag däremot följer rätt noga är vad som händer på valutamarknaden just nu. Starkt förenklat har relationerna mellan euro och dollar samt mellan euro och kronan varit överraskande stabila det gångna året. 

Det senare är mer styrt än det förra. Kronan är nästan peggad mot euron av Riksbanken, trots att det inte talas så mycket om den här strategin. Det framgår i grafen ovan. En annan sak som framgår är at så fort marknaden lugnar ned sig, så ligger kronan i ett läge att stärkas både mot dollarn och euron. 

Det ser spontant inte jättebra ut för exempelvis verkstadssektorn. För vart ska valutan i ett land med stark ekonomi ta vägen? Även om inte så mycket annat händer ligger det nära till hands att kronan till slut får det uppsving som många talat om länge. Vad händer i så fall? En rimlig gissning är att börsen går ned men att det är ojämnt fördelat med inhemsk konsumtion uppåt medan exportbolagen backar.

Vad tror jag om det här då? Kronan lär stärkas det är mer en fråga om när. I den delen har jag ingen tydlig gissning. Jag är inte säker på att det behövs heller - snarare tror jag på en beredskap. För till slut tror jag ändå att verkligheten kommer och knackar på. När det händer vill jag vara på alerten, för det borde vara en faktor som ändrar riktningen på Stockholmsbörsen. 

Räddningen är så här långt framför allt att dollarn inte rört sig mer. Om nu ett visst lugn skulle inträda, då borde både den och yenen dala ned en bit. Så faktiskt är det svårt att se hur länge kronan kan hålla emot. Det verkar nästan krävas en ny kris av något slag.

Jacob Henriksson, alias Gottodix, som du kan följa på Facebook, Shareville här eller på Twitter @gottodix om du vill följa det jag läser

Åsikterna som presenteras i denna blogg ska inte ses som investeringsrådgivning. Alla mina egna aktieinnehav redovisas i portföljen på Shareville. Vill du veta mer om mig hittar du det här

Missa inte att följa mina dagliga inlägg på Youtube och Facebook!

2 kommentarer:

  1. De viktigaste siffrorna kom redan förra veckan: BNP andra kvartalet. Och de var usla, framförallt i USA. Blir mer och mer övertygad om att vi får ser en börskrasch i höst i jämförelse med 2008, dessutom kommer obligationsmarknaden krascha samtidigt. Det blir inte vackert! Till dess kan man nog ligga kvar i aktier och krama ut några droppar till. Sedan får vi se om det blir en inflationskris eller deflationskris. Guld funkar ju hyfsat i båda fallen. Realräntor och reala tillgångar vid inflation. Kontanter och korta kvalitetsräntor vid deflation.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, de var inget vidare även om det ännu så länge bara är en blipp i mängden. Jobbsiffran senast pekade ju t.ex. i en annan riktning.

      Kommer kraschen i höst? Jag ser det du menar och riskerna vi numera lever med. För min del lutar jag åt att det finns kraft kvar ett tag till. Det är dock klart problematiskt att det inte tydligt vänder i Europa (även om Tyskland går bra).

      Guld kan jag tycka är i ett lite farligt läge där det rusat på minusräntor. Kan hamna lite fel om inflationen tar något steg framåt. Sänka lån är väl det första jag kommer att tänka på om det skulle vara en krasch på ingång. I brist på det kanske, trots många reservationer ändå bankboken.

      Vi kör dock på med oförändrad aktieandel tills vidare. Är rätt neutral till börsen just nu. Lite het på kort sikt kanske.

      Radera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Featured Post

Senaste filmerna från vloggen

Här hittar du alltid senaste klippen från mina vloggar - 3 snabba och Sparskolan. Jag fyller även på med andra klipp och poddar dä...

Aktuella data från OECD

Reklam