Portföljens utveckling (från start, risknivå & jfr SIXRX, se egen flik)

söndag 7 augusti 2016

Köp brittiskt?

Billigt pund, låg ränta och storbolag som tjänar pengar i andra länder. Köpläge?

Ett intressant case

En tittare undrade hur jag tänker kring en investering i brittiska storbolag. Svaret är att jag tycker det är ett riktigt intressant. För här finns ett av mina favoritlägen. En yttre omständighet som inte ändras och bolag som kanske kommer i en guldsits.

Källa: tradingeconomics.com
Om vi börjar med ekonomin. Det ser verkligen bedrövligt ut med de mått som fångas upp av ekonomiska data. Ovan är inköpschefsindex men även prognoser för BNP ser riktigt dåliga ut för de kommande åren. Det där kan diskuteras och jag vet att det i läsekretsen finns de som tvivlar på att effekten av inbromsningen efter Brexit verkligen blir så stor som ekonomerna tror.


Källa: TradingEconomics

Poängen i just det här inlägget är dock att eftersom det är ekonomernas bedömning, så är det den de kommer och redan har agerat på. Det gär var rubriken ur Financial Times häromdagen "The Bank of England has delivered – now for a fiscal response - Monetary stimulus can only cushion the adjustment to a new reality".

Missa inte: på  Sparskolans sida har jag listat mina 39 favoritportföljer
Det verkar sannolikt att växelkursen och räntan kommer att förbli pressade länge. Lägg därtill en expansiv finanspolitik och det blir en rätt intressant ekvation för bolagen som främst har intäkter utomlands.


Är priset rätt?

Källa: Bloomberg
Nu har den brittiska ekonomin och börsen snarare följt den amerikanska än den europeiska de senaste året. Dessutom fick, mycket baserat på hoppet om de stimulanser som kom, FTSE100 ett lyft snabbt efter Brexitdippen. Det är alltså inte en billig börs som caset ska fungera på.

Spontant tror jag ändå det kan finnas en möjlighet här. Visst vore det trevligt att vänta in en dipp men jag är inte helt övertygad om att den kommer i närtid. För frågan är om inte utvecklingen i USA snarare talar för ett möjligt tryck uppåt på börsen.

Så, ja jag är intresserad är svaret på den tittarfrågan.

Jacob Henriksson, alias Gottodix, som du kan följa på Facebook, Shareville här eller på Twitter @gottodix om du vill följa det jag läser

Åsikterna som presenteras i denna blogg ska inte ses som investeringsrådgivning. Alla mina egna aktieinnehav redovisas i portföljen på Shareville. Vill du veta mer om mig hittar du det här

Missa inte att följa mina dagliga inlägg på Youtube och Facebook!





3 kommentarer:

  1. När det gäller mina brittiska innehav är jag just nu optimistisk i det ena (Judges Scientific) och mer orolig för det andra (Sainsbury).

    Judges är ett litet exportorienterat bolag med väldigt unika produkter. För dem innebär Brexit därför främst en mer attraktiv växelkurs.Sainsbury bör åtminstone ytligt vara en vinnare på Brexit då man är den livsmedelskedja som säljer högst andel inhemsk mat och hela branschen dessutom pressas av tyska lågpriskedjor.

    Men även om den branschinterna effekten är positiv oroar jag mig för hur den totala konsumtionen kommer att påverkas av att så många drar åt svångremmen av preventina skäl.

    SvaraRadera
  2. Hur köper man brittiska aktier på ett smidigt sätt? Är det främst genom ETF:er? Tips på var man kan börja leta?

    SvaraRadera
    Svar
    1. En ETF som följer de 100 största bolagen är iShares Core FTSE 100 UCITS ETF. Jag har inte fördjupat mig men den skulle kunna vara ett alternativ.

      Sedan går det att köpa enskilda aktier via din vanliga mäklare. Var dock försiktig med vad det kostar. Nordnet, där jag är kund och som jag ju samarbetar med, har 0,3 procent i courtage och minimikostnad 249 kronor. Det tycker jag är ok.

      Radera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Featured Post

Senaste filmerna från vloggen

Här hittar du alltid senaste klippen från mina vloggar - 3 snabba och Sparskolan. Jag fyller även på med andra klipp och poddar dä...

Aktuella data från OECD

Reklam