Portföljens utveckling (från start, risknivå & jfr SIXRX, se egen flik)

måndag 5 september 2016

Börsen i veckan: det måste Iphone 7 leverera

För vissa investeringar finns ett sanningens ögonblick. Stunden när den egna teorin testas. I veckan är det dags för Apple att presentera Iphone 7.



Iphones Iphoneögonblick

På måndagar skriver jag en nyhetskrönika åt Nordnet. Det kompletterar jag på den här bloggen med lite friare reflektioner om nyhetsflödet. Den här veckan var det givet att fundera över vad som är på gång i en av våra större investeringar. Kommer Iphone 7 bli den frälsare investerarna hoppas på?

Lanseringen av Apples första telefon gav ett snärtigare namn till disruptiva tekniker - ett Iphoneögonblick. En vändning som det sedan refereras till som före och efter. Nu är Apple, som jag skriver i nyhetskrönikan, i stort behov av ett nytt sådant ögonblick.

Om inte annat så framgår det väl klart av nedanstående jämförelse av kursutvecklingen i (uppifrån och ned) Amazon, Facebook, Microsoft och Alphabet (Googles ägare).

Källa: Nasdaq

En fundering om eventbaserade investeringar

2014 investerade vi i eBay för så vitt jag kunde begripa räckte värdet på betaltjänsten PayPal för att motivera den dåvarande aktiekursen. Ovanpå det fick man en stor men i konkurrensen lite smårisig e-handelstjänst och en i mitt tycke intressant butiksplattform.

Min teori var att PayPal skulle knoppas av till ungefär värdet jag köpte för och att resten åtminstone skulle vara värt en del.

Idag är PayPal avskiljt och affären skulle ha gett en avkastning på ungefär 50 procent i svenska kronor om jag hade hållit ut. Det gjorde jag dock inte. Signalerna om problem för e-handeln överskuggade länge min teori. Till slut passade jag på när ett tillfälle gavs och fick en vinst på runt 5 procent, vilket i det börsklimatet var sämre än valfritt jämförelseindex.


NYTT AVSNITT - vad driver värdet i bolaget?

När jag köpte var alternativen jag också tittade på Google (som även bolaget hette på den tiden) och Amazon. Båda var företag som redan värderades högt men där caset var att det som fungerat kanske kunde rulla på även framöver. Deras fortsatta framgång är väl så känd att jag inte närmare behöver utveckla att jag gjorde ett, ja, inräknat att jag sålde för tidigt två dåliga val.

Det stora problemet jag hade i eBay var att värdera hur allvarliga problem bolaget stod inför. Jag vet att jag kände en rätt stor lättnad när vi kom ur investeringen helskinnade. Kort efter vi sålt bottentrålade aktien än en gång på lägre kurser.

För mig är den här investeringen en påminnelse om hur svårt det är att spekulera i en händelse och hur extra svårt det blir om det finns en synlig nedsida eller till och med en negativ trend. Det är svårt att ens i efterhand utvärdera om mitt beslut var rätt eller fel givet de fakta som då förelåg. För jag kunde ju inte veta att inte eBay skulle fortsätta sidledes eller nedåt. Kanske var min teori fel? Den fick ju inte under en lång period något starkt stöd av handgripliga fakta.

Det här är knepigt när bolag får motvind. Hur länge ska man vara envis? Det låter alltid så enkelt och som en dygd att sjunka med skeppet man satt sig i. Det är det förstås inte. Utmaningen är det är lätt att hamna i en spiral av svåra beslut, som jag gjorde i eBay.

Försöka vara faktabaserad


Nu är vi i ett liknande läge i Apple som det blev med eBay. Skillnaden är att i Apple finns det en tydlig händelse. Vad krävs av den nya telefonen för att möta de utmaningar som Apple står inför? Det handlar dagens 3 snabba om.

Jag tror det rätt snabbt kommer vara relativt tydligt vilken reaktionen blir på den nya telefonen. Den kommer helt säkert sälja riktigt bra och kanske får den lite av föregångarnas hype. Egentligen tror jag det är viktigare att läsa på om telefonen. Har den förutsättningar att få upp utbytestakten hos befintliga kunder och behålla Apples unika kundlojalitet? Är den tillräckligt premium för att det ska vara ok att betala mer för den än andra telefoner.

Fast den viktigaste frågan - bär den vidare tanken att Apple är mer än en i mängden? På onsdag väntar jag på de klassiska orden "... and one more thing."


Jacob Henriksson, alias Gottodix, som du kan följa på Facebook, Shareville här eller på Twitter @gottodix om du vill följa det jag läser

Åsikterna som presenteras i denna blogg ska inte ses som investeringsrådgivning. Alla mina egna aktieinnehav redovisas i portföljen på Shareville. Vill du veta mer om mig hittar du det här

Missa inte att följa mina dagliga inlägg på Youtube och Facebook!











6 kommentarer:

  1. Svar på frågan: Hur länge skall man vara envis? Jag är aldrig envis. Buffett utryckte det så här. Should you find your yourself in a chronically leaking boat... Då är det givetvis bättre att byta farkost än att lappa och laga på något som inte fungerar.

    Att man skall sjunka med skeppet förstår jag inte alls värdet av.

    Med vänlig hälsning

    Lars

    SvaraRadera
    Svar
    1. Buffetcitering är som bibelvrängning, han har sagt så mycket att att man alltid kan hitta något som stödjer ens åsikt. ;)

      De som säger att man aldrig ska sälja brukar väl vara de flitigaste buffetdyrkarna. Men det är deras tolkning.

      Radera
    2. Min beslutsregel är att jag ogillar svåra beslut som leder till nya svåra beslut. Med andra ord närmare Lars den här gången.

      Radera
  2. Jag skulle bli mycket förvånad om iPhone 7 gav ett iPhone-one-more-thing-ögonblick, Apple är, IMHO, inte den sortens företag. De är mycket mer fokuserade på enveten inkrementell förbättring än revolutioner, även om enveten förbättring av t ex bärbara musikspelare kan leda till revolutioner inom mobiltelefoni.

    Min gissning är att iPhone 7 kommer att vara lite bättre än iPhone 6 och att recensenter och analytiker kommer att vara missnöjda men att kunderna kommer att vara ganska nöjda (som vanligt).

    Sen är kanske problemet ur aktiens perspektiv att kunderna är nöjda för att telefonerna håller längre än konkurrenternas. Min Nexus 5 är slut efter ca 2 år, hårdvaran sviktar och Google slutade i dagarna att uppdatera mjukvaran, min frus iPhone har däremot klarat sig hård- och mjukvarumässigt i fyra år.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Svårt att tro att de kan få användarna att betala mer per telefon heller.

      Ska de göra något dramatiskt så blir det nog inte direkt i telefonen utan med telefonen kopplad till något annat. Det har pratats en del om bilar till exempel.

      Radera
  3. Hej Gottodix.

    Har du några funderingar på Alphabet som investering i dagsläget? Inte lätt att se exakt vad de pysslar med i alla bolagen. Men jag gillar att det finns en vision om att skapa ett Tach-Berkshire Hathaway. Samt att det känns otvivelaktigt att de kommer spela en stor roll i kommande genombrott inom förarlösa bilar/drönarteknik/life science/osv. Vad tror du om att lägga en summa i Alphabet och låta det ligga till sig i 5-7-10 år?

    Mvh,
    Erik

    SvaraRadera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Featured Post

Senaste filmerna från vloggen

Här hittar du alltid senaste klippen från mina vloggar - 3 snabba och Sparskolan. Jag fyller även på med andra klipp och poddar dä...

Aktuella data från OECD

Reklam