Portföljens utveckling (från start, risknivå & jfr SIXRX, se egen flik)

fredag 9 september 2016

Portföljen utmanar fondförvaltarna (annons)

Shareville har en ny kul funktion jag inte kunde låta bli att visa. Det räknar jag som en annons, eftersom Nordnet är en partner och jag får betalt när någon, via mina sidor blir kund hos dem eller medlem på Shareville (båda är helt gratis).


Reklam: Jämför din portfölj med min, en kompins eller proffsens på Shareville


Resultatet

Det sagt var det mer barnet i mig som släppte loss den här fredagkvällen. Hur har det gått för oss de senaste åren? Inte så pjåkigt.Vi har en portfölj som är styrd för att alltid ha lägre volatilitet än hela Stockholmsbörsen inklusive utdelningar. Den består av bolag från small cap upp till megabolag, bred branschspridning och aktier från Norden, Tyskland och USA. Så vad ska jag jämföra med?

Jag brukar ha SIXRX som jämförelse men kanske vore någon globalfond bättre. Idag tänkte jag bara leka lite med den nya funktionen. Numera går det att jämföra sitt resultat med andra användare eller olika fonder. Det blev en titt på det senare.

OMXS30, här via Nordnets Superfond, har inklusive utdelningar utvecklats ok men inte mer de senaste åren. Bäst fart har det varit på småbolagsindex. Mycket riktigt är Lannebo Småbolag den fond som kommer närmast vår portfölj de senaste tre åren. Det resultat bleknar dock när man ser att småbolagsindex inklusive utdelningar, OMXSSCGI, är senaste tre åren upp 124 procent. Vi för övrigt också, liksom många andra bloggar, haft medvind av att ha haft en del mindre bolag i portföljen, även om det inte varit så högt viktade i vår brett blandade portfölj.

SIXRX är inklusive utdelningar upp 45,3 procent. Det är den bästa jämförelsen för Didner Aktiefond (som underpresterat) och Prior Nilsson (som ligger strax över). Odin jämförs helst med någon mix av småbolag och hela Sverigeindex. Sedan tog jag med Spiltan Investmentbolag, som egentligen inte är en fond, utan ett förenklat men lite dyrare alternativ att äga fyra fina investmentbolag. Det var i den fonden vi hade vårt sparande närmast innan jag började placera aktivt så den är intressant på det sättet.

Så för att sammanfatta. Jag tog slumpvis några fonder med välförtjänt gott renommé. De har de senaste tre åren presterat högst alldagligt. Det borde inte, som jag går igenom i fondavsnittet i Sparskolan, förvåna. Historisk avkastning säger som vanligt ingenting om framtiden och framgångar har ofta relativt enkelt identifierade förklaringar.

Det gäller förstås oss också men visst är det kul att slå proffsen. Nu ska jag kolla in vilka av mina 39 favoriter på Shareville som presterat bättre än oss de senaste åren.

Jacob Henriksson, alias Gottodix, som du kan följa på Facebook, Shareville här eller på Twitter @gottodix om du vill följa det jag läser

Åsikterna som presenteras i denna blogg ska inte ses som investeringsrådgivning. Alla mina egna aktieinnehav redovisas i portföljen på Shareville. Vill du veta mer om mig hittar du det här

Missa inte att följa mina dagliga inlägg på Youtube och Facebook!



2 kommentarer:

  1. Tycker ditt resultat är riktigt imponerande. Fondförvaltare kanske vore nått för dig, om du skulle tröttna på ditt nuvarande jobb. Mvh Slimis

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack! Fast jag tror egentligen inte att det går att dra några andra slutsatser än att jag prickat några centralbanksbeslut och haft några småbolag i portföljen. Tur har väl iof förvaltarna också. :)

      Radera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Featured Post

Senaste filmerna från vloggen

Här hittar du alltid senaste klippen från mina vloggar - 3 snabba och Sparskolan. Jag fyller även på med andra klipp och poddar dä...

Aktuella data från OECD

Reklam