Portföljens utveckling (från start, risknivå & jfr SIXRX, se egen flik)

lördag 3 september 2016

Upp idag men jobbsiffran kan sätta börsen i en bergochdalbana

En dålig nyhet höjde börsen - igen. Fast nyheten var nog att osäkerheten kom tillbaka idag och med den väntar volatiliteten runt hörnet.

Guldlock håller stilen

Börsen steg när nyheten kom att det tillkommit 151 tusen nya jobb utanför jordbrukssektorn i USA under augusti. Väntat var 180 tusen nya jobb.

Wall Street Journal satte som huvudrubrik "Moderate Jobs Growth Fuels Fed-hike debate". Tidningens tolkning är att det visserligen var en lägre siffra en väntat men inget som ändrar några resonemang. Särskilt lyfter tidningen fram att augustidata ofta revideras upp. Summan av dagens olika artiklar och intervjuer i tidningen är faktiskt att det fortfarande är fullt möjligt med en räntehöjning i september.

Det här var i princip den sista viktiga indikationen före FED-mötet den 20-21 september. Nästa vecka kommer tal av några röstande centralbankschefer. Med dagens siffror tog ligg-stilla-sidan ledningen men utspel före mötet kan ändra det.

Källa: US Bureau of Labor Statistics

De där nyanserna var dock inget marknaden plockade upp. Det gjorde inte heller något att det var färre jobb och därmed lägre ekonomisk aktivitet än väntat. Det enda börsen brydde sig om var hoppet om fortsatt låga räntor, något jag kommenterade nyligen. Bloomberg satte för sin del det här som huvudrubrik -"Europe Stocks Surge to Highest Since April After U.S. Jobs Data".

Det är det som kallas för en guldock för börsen när data kommer in helt lagom för att leverera det marknaden vill ha men inte så starkt att det påverkar centralbankens agerande. Det man kan reflektera över den här gången är att marknaden nöjer sig med rätt låga leveranser från ekonomin.

Det är det fler än jag som noterar. Här är en rubrik med ingress ur Financial Times. "Financial markets confused over Federal Reserve’s next move - Jobs report sends bonds, currencies and stocks in different directions". Börsen gladde sig alltså men obligationsräntorna steg faktiskt och dollarn stärktes. En rimlig tolkning är att osäkerheten ökat. Något som kan väcka den insomnade volatiliteten på börsen.



Visserligen var jobbtillväxten tillräcklig för att upprätthålla sysselsättning och hålla nere arbetslöshet. Det är dock rätt tydligt att det nu går skarpa skiljelinjer i amerikansk ekonomi. Arbetslösheten har kommit ned och inom många sektorer är det sannolikt en rätt stor brist på arbetskraft.

Inför nästa rapportsäsong är det värt att notera hur bra exempelvis hälsosektorn går men även konsumtionen rullar på. Intressant är också att det inte längre är så enkelt som att det är stopp i oljepumparna. Den sektorn växte faktiskt svagt under augusti. Övriga delar av varuproduktionen backade däremot. Det här har tidigare kvartal varit dåliga nyheter även för svensk verkstad, då det ofta följts av vinstvarningar för bolag med svenska konkurrenter och därefter av fortsatt svag orderingång här hemma. Svagare siffror exempelvis inom byggsektorn skulle kunna tala för en upprepning.


På plats i verkligheten. Sparskolan granskar hur bolag tjänar pengar & vad ägarna får.
Nytt avsnitt ute på måndag.Passa på att titta ikapp under helgen

Obalansen som inte löst sig

Källa: Fed St Louis

Spöket i diskussionen är världen utanför USA. Amerikanska inflationsförväntningar ligger fortfarande långt under historiska nivåer. Tiden fanns när en räntehöjning på de här nivåerna hade framstått som absurt. Mycket talar för att i slutändan blir det så nu med. 

Det som håller nere inflationen och förklarar fördelningen mellan branscher i jobbdata är dollarn. Den är för dyr för amerikansk industri men för billig för omvärlden. Det har lett till att inflation exporterats från USA via valutan. Precis som i Sverige vore det antagligen rimligt med en starkare valuta men liksom hos oss skulle det slå mot den del av ekonomin som halkat efter.

Knepig situation där FED verkar sitta fast i ett skruvstäd. Trots att de gärna skulle vilja höja så bakbinds de av omvärlden. När tar det slut? Svaret verkar vara när läget stabiliseras eller för den som tänker så, kollapsar, i resten av världen. 

Problemet för börsen är att med Guldlocks logik ska den ned i båda de scenarierna. Uppsidan då? Tja, ingen kan klaga på hur länge det här livet mittemellan varat. Kanske får vi ännu en stund innan björnarna kommer hem och äter upp gröten.

Jacob Henriksson, alias Gottodix, som du kan följa på Facebook, Shareville här eller på Twitter @gottodix om du vill följa det jag läser

Åsikterna som presenteras i denna blogg ska inte ses som investeringsrådgivning. Alla mina egna aktieinnehav redovisas i portföljen på Shareville. Vill du veta mer om mig hittar du det här

Missa inte att följa mina dagliga inlägg på Youtube och Facebook!




1 kommentar:

  1. Jag bereder mig för ras nästa vecka. Fram med popcornskålen!

    SvaraRadera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Featured Post

Senaste filmerna från vloggen

Här hittar du alltid senaste klippen från mina vloggar - 3 snabba och Sparskolan. Jag fyller även på med andra klipp och poddar dä...

Aktuella data från OECD

Reklam