Portföljens utveckling (från start, risknivå & jfr SIXRX, se egen flik)

onsdag 30 november 2016

Volatibråket visar att media blir allt bättre!

Är media dåliga? Har de blivit allt sämre? Är bloggar ett problem? Inte alls! Utvecklingen går i rätt riktning och det går fort.



Full fart inför Börsen 2017

Jag jobbar med presentationen jag ska hålla om börsen 2017 på Best Fest imorgon torsdag. Evenemanget är övertecknat och vi blir en bra bit över 300 personer som pratar om börsen nästa år tillsammans. Det ska bli jättekul. Ni som inte får plats kan trösta er med att en del av mitt material hamnar här på bloggen den närmaste tiden.

Det här förberedelserna tar alltså den tid jag, som heltidsarbetande småbarnspappa, hinner lägga på bloggandet (det andra kallar nattetid). Vill ni uppmuntra det lite halvtokiga projekt som mina bloggar är, så blir jag verkligen glad när någon vill bidra till min insamling till SOS Barnbyar.

Hur som helst. Det är alltså därför det har varit ovanligt få inlägg denna vecka. Det samt av ett skäl till.

Inlägget "Teckna Volati eller avstå - mina tankar plus en medie- och bloggkoll" blev precis som inlägget om noteringen av Serneke veckan innan läst av många. Jag har lagt en hel del tid på att hålla inlägget uppdaterat med nya artiklar i media och på bloggar om Volati inför noteringen.

Dessutom verkar inläggen ha varit ett litet bidrag till ett för läsare bättre medielandskap. Det här tycker jag är riktigt roligt och något jag vill uppmärksamma.

Media blir allt bättre inte sämre 

Jag vet att en del som läser både här och det jag skriver på twitter arbetar i media, som analytiker med olika specialiseringar eller som nationalekonomer. Det är förstås kul för mig men viktigare är att bloggandet blir en bland en myriad andra små pusselbitar som bidrar till att utveckla vårt gemensamma medielandskap.

Det där lät lite högtravande men det är min poäng med det här inlägget. Tack vare att moderna media möjliggör snabbare och bredare diskussion blir både innehåll och spridning mycket bättre än förr i tiden. Den blir också alltmer demokratisk, i den meningen att fler nås av relevant information och kan vara med i diskussionen.

När jag skrev första versionen av inlägget om Volati fanns det visserligen rätt många artiklar om bolagets notering men i flera fall var det journalisternas vardagliga kneg snarare än riktiga analyser. Sedan satte en veritabel diskussionsstorm igång mellan Peter Benson och bolaget. I den var den här bloggen delaktig. Senaste dagarna har det därefter kommit mer kritisk och genuint diskuterande analyser av Volati.

Det öppna, digitala och sociala, medielandskapet gjorde alltså informationen om Volati mycket bättre än den gamla strukturen med journalister som skriver rakt ut till anonyma läsare. Det här är heller inte unikt här på bloggen. Två andra exempel är när Odin Fonders förvaltare skrev ett långt svar på ett inlägg och när förre vice riksbankschefen Thomas Franzén kommenterade ett annat.

Det här kan vara värt att komma ihåg i en tid när många oroar sig för medias förändring. Falska nyheter, ensidiga redaktioner och vilseledande bloggare. Det är klart det finns. Precis som det kom mycket dålig teve när parabolantennerna lanserades. Det innebär inte att det hade, som socialdemokraten Maj Britt Theorin ville, hade varit bra för yttrandefriheten att förbjuda dem.

Lösningen nu som då är en öppen debatt. Det är förresten inte bara lösningen på ett problem utan, också det precis som parabolerna, starten på något nytt och bättre för yttrandefriheten. Eller som den här bloggen handlar om - något som gör investeringar bättre även för småsparare.  

Jacob Henriksson, alias Gottodix, som du kan följa på Facebook, Shareville här eller på Twitter @gottodix om du vill följa det jag läser 

Missa inte att följa mina dagliga inlägg på Youtube och Facebook!


Åsikterna som presenteras i denna blogg ska inte ses som investeringsrådgivning. Alla mina egna aktieinnehav redovisas i portföljen på Shareville. Vill du veta mer om mig hittar du det här

9 kommentarer:

  1. Hej

    Intressant om media och den positiva förändring vi har vad gäller nyheter och informationsflödet. Riktigt kul med alla prominenta personer som snabbt ger sig in i debatten. Jag skulle dock vilja lägga till en ganska uppenbar och till mångt och mycket självklar negativ effekt av det du beskriver. "Svårigheten att kvalitetssäkra och sålla bland all information som sprids".

    Skulle gärna höra om hur du själv jobbar med att värdera all information du själv tar del av?

    Och tack för en fantastiskt bra blogg.

    Aristokraten

    SvaraRadera
  2. Tack för en alltid så välskriven och läsvärd blogg. Du måste nog vara den inom aktiebloggvärlden i Sverige som lägger mest tid på detta. Hoppas du orkar med detta i många år till :)

    Har kommenterat Chansa Mest. Vill ställa frågan till dig om jag har fel angående Avanzas +-%? Jag tycker är konstigt att ingen märkt det. Vet att du är en Nordnetare men om det är någon som kan ge mig ett svar så är det nog du :)

    https://ekonomiskfrihet.blogspot.se/2016/11/manadsrapport-november.html?showComment=1480583371339#c7295439678898122606
    "Du och Gottodix är de absolut bästa bloggar, önskar bara att du bloggar lika flitigt som Gottodix :). Såg att du la upp månadens Avanzagraf redan igår kväll. Det är en sak som jag inte förstått varför ingen av de som har stenkoll på siffror i t ex twitter inte märkt det. När du tog månadsgrafen igår så är inte gårdagens upp- eller nergång med, utan det ser du först idag.

    På twitter lägger många upp en bild på dagens plus eller minus på sina ”Totala alla aktier” (hos Avanza) men den stämmer inte. Om man under dagen köper de aktier som går upp mest så ser +-% mycket bättre ut, t ex kan visa att du för dagen ligger +0,5% fast du i faktiska kronor kanske ligger minus.

    Har märkt denna tendens hos Kavastu som förr (innan han fick kritik - vilket var helt rätt) ofta många gånger under dagen lade upp bilder när han t ex hade +0,20% när index var på minus. När han sedan via skärmdumpar visar att han under dagen köpt in några av dagens stora vinnarna så skjuts ju hans % upp men inte lika mycket i faktiska kronor.

    Det som jag reagerar på är att han själv vill framställa sig som noggrann och kunnig med siffror borde inse att det inte stämmer men ändå väljer att ”flasha” med sina överprestationer.

    Vad tycker du allmänt om bloggare/twittrare som överdriver sina prestationer för att locka fler följare och på så sätt kan tjäna på kursuppgången som när de twittrar ut sina köp i illikvida aktier?"

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej!
      Så länge det är kul och jag känner att det går att utveckla min lilla hobby, så hänger jag i. Jag får också mycket tillbaka i form av allt trevligt bemötande från läsare och tittare.

      Jag tror jag förstod dig fråga. Så vitt jag vet fungerar det så att på kvällen finns det en samlingssiffra för hela dagen. Det är den dina resultat jämförs med dagen efter. Om jag köper en aktie som gått upp 5 procent under dagen och den sedan backar 1 procent. Då står det +4 procent på aktien men i kolumnen mitt resultat står det -1%. Så det ska inte vara något problem. Min förlust syns trots att aktiens uppgång också syns.

      När det sedan gäller kurspåverkan verkar mycket ha att göra med tonläget. Jag annonserat för det allra mesta våra planer i förväg. Undantaget är exempelvis när jag reagerar på en nyhet eller rapport och vill vara snabb. Då syns det ju ändå direkt via Shareville. Nu verkar de som följer mig överlag är lugna och sansade. Alternativt att mina affärer är för tråkiga för det blir sällan hausse.

      När det gäller resultaten är det många som missar sådant som hävstång (hur belånad man är). Även risknivå, enskilda affärer och tur spelar in. Så det är som alltid forskning visar att man ska inte tro på helbrägdagörare. Åtminstone inte i investeringar. Det här inkluderar självklart mig.

      Däremot är det bra och nyttigt att prata med och lära av varandra.

      Radera
    2. Hej!

      Du missförstår mig. Om man har aktien A och B och sedan köper C när den gått upp 5% (A, B & C lika stora belopp), A, B & C backar sen 1% var men ändå blir det plus i Avanzas +/-%. Så många flashar med denna procent, förlusten syns inte.

      Märkt några gånger när jag köpt vinnarna, ser att jag ligger på plus i procenten men back i faktiska kronor. Har tagit upp detta med Avanza och de vet om problemet (vilket de har sagt att de ska lösa under en lång tid nu). Det jag reagerar på att de som är så kunniga och noggranna med sina siffror borde märkt det.

      Du är nog den siste man ska anklaga för kursdrivare. Kom ihåg att du dissade hårt en aktie som du tänkt sälja. Man lär sig efter ett tag vem man kan lita på :)

      Radera
    3. Ja, det var märkligt. Låter inte så svårt att göra som det funkar på Nordnet men det finns väl något skäl.

      Helt klart vet en kunnig person om den är plus eller minus. Ja, det var udda alltihop.

      Tack för slutorden det är uppskattat! En allmän vattendelare tycker jag det känns som det finns mellan dem som vill prata och diskutera med varandra och dem som mest vill haussa/baisa/visa siná resultat.

      Radera
    4. https://twitter.com/LivetSomTrader/status/805887146540302336

      Även missvisande på längre perioder. Pä min treårsgraf ligger jag 38% plus men minus 1,3 milj. Ändå skulle jag kunna "glänsa" med att bara visa min blåa 38%

      Radera
  3. Klart en fördel med media vid såna här tillfällen!
    Dock kan media vid vissa tillfällen vrida nyheterna på ett sätt emellanåt som jag personligen ogillar.

    /Aktieflickvännen

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag håller med. Det händer hela tiden men både media och marknad är till slut en massa individer. När fler vågar kliva ner från ibland rätt höga hästar och försöker diskutera. Då blir det bra. I början av Volatibråket var det bara en massa pajkastning men det tog sig.

      Radera
  4. Hej

    Intressant om media och den positiva förändring vi har vad gäller nyheter och informationsflödet. Riktigt kul med alla prominenta personer som snabbt ger sig in i debatten. Jag skulle dock vilja lägga till en ganska uppenbar och till mångt och mycket självklar negativ effekt av det du beskriver. "Svårigheten att kvalitetssäkra och sålla bland all information som sprids".

    Skulle gärna höra om hur du själv jobbar med att värdera all information du själv tar del av?

    Och tack för en fantastiskt bra blogg.

    Aristokraten

    SvaraRadera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Featured Post

Senaste filmerna från vloggen

Här hittar du alltid senaste klippen från mina vloggar - 3 snabba och Sparskolan. Jag fyller även på med andra klipp och poddar dä...

Aktuella data från OECD

Reklam