Portföljens utveckling (från start, risknivå & jfr SIXRX, se egen flik)

tisdag 13 december 2016

Hausse på börsen men varför?

Börsen ska upp. Det säger alla, så då är det väl så. Funderar lite över några av antagandena som plötsligt blivit sanningar inför FED:s räntebesked.




Party, party



Det är FED-möte imorgon men börshaussen lär inte mattas, åtminstone inte enligt en färsk analys från Deutsche Bank. Det blir fortsatt stigande aktiekurser året ut oavsett med vilken prognos framåt FED höjer räntan, för det kommer de att göra enligt alla bedömningar.

Den enkla förklaringen till det goda humöret är att samma faktorer som höjer räntan, stöttar ekonomin och ökar marknadens riskvilja. Dessutom är det tryck nedåt på obligationspriserna och då finns det kapital som söker sig till aktier.
Intressant är också att både dollarn och oljan är på väg uppåt tillsammans. En inte helt vanlig kombination. För oljans del är det ett allt stabilare utbud som är nyckeln. Det här ger många effekter runtom i världen - inte minst leder det till en snabbare inflationsökning i Europa än vad vi räknat med.
Det i sin tur får en att undra om Europa är på väg in i ett taper tantrum, om ni minns det fenomenet. Uttrycket myntades när marknaden fick frossa över att USA skulle skala ned sina stimulanser 2013. Faktiskt finns det något av ketchupflaskan över den europeiska obligationsmarknaden för närvarande. ECB har ju redan signalerat en mycket försiktig neddragning av sina stimulanser.

Skulle Fed signalera en snabbare höjningstakt än marknaden räknar med, så skulle effekten kunna bli att alla faktorer sätter en överraskande stark effekt uppåt på europeiska räntor och nedåt på obligationspriser. Det skulle kunna vara den kortsiktiga vändning på börsen som marknaden inte riktigt räknar med just nu. Vem vet kanske skulle till och med en sådan utveckling kunna pressa ihop räntegapet över Atlanten, trots att det vore amerikanernas i så fall högre räntebana som satte igång förändringen. Kanske skulle vi i så fall överraskas av att euron inte försvagas utan stärks något resten av året.

Fast allt det är bara min helt egna spekulationer. Marknaden räknar som sagt med en starkare dollar.

Det är en ocean mellan Kina och USA

En annan intressant artikel i flödet idag var den här som kopplar ihop USA och Kina som världens tandem just nu. Det vill säga, länderna styr världsekonomin mer än exempelvis Europa och Japan för närvarande. Igår var en ekonom från Bank of America inne på samma linje i en intervju på Bloomberg (tyvärr ingen länk).

Logiken ser ut ungefär så här USA driver för närvarande upp sina räntor, sin växelkurs och attraherar allt mer kapital. Det pressar exempelvis många tillväxtländer, särskilt de som likt Turkiet är nettoimportörer av olja. Det sätter även press nedåt på den kinesiska reminbin.

Det vore ett problem för USA om den förda politiken ledde till att kinesisk export gynnades på amerikanernas bekostnad. En lycklig slump för Donald Trump är att Kina har helt egna skäl att begränsa hur mycket deras valuta faller. Främst vill de inte se alltför stora utflöden ur Kina av kapital. Det här har lett till olika politiska begränsningar av kapitalflöden, inklusive att det diskuteras att begränsa utländska bolags möjligheter att plocka hem vinster från landet.

Det skulle kunna bana väg för en, mot andra valutor, allt starkare dollar medan den kinesiska snarare hålls artificiellt för dyr. Håller det sambandet ser det bra ut för exempelvis många tillväxtländer. Om det däremot skulle brytas, exempelvis genom att Kina devalverar, då blir läget annorlunda.

I så fall hamnar många länder runt Kina, exempelvis Sydkorea, under det dubbla trycket att amerikanska räntor suger upp kapital och Kinas billigare valuta försämrar omgivningens konkurrenskraft.

Det har potential att bli knepigt men är knappast en fråga för nuet utan mer en av blipparna för 2017.

Är index alltid bättre?

Läsare av bloggen vet att jag är en varm anhängare av indexinvesteringar. Bara häromdagen puffade jag exempelvis för den utmärkta tjänsten Småspararguiden. På tillväxtmarknader, och kanske för småbolag, finns det dock skäl att tänkta sig för.

På det här marknaderna finns fler systematiskt felprissatta eller politiskt styrda tillgångar (i fallet småbolag kan det istället handla om priser satta under dålig likviditet). Ett exempel är att index i Kina domineras av statliga bolag med höga lån och låg lönsamhet.

Ett annat fenomen de här marknaderna har är att tillgångarna är förhållandevis svåra att sälja. Faktiskt är det så att ett av skälen att amerikanska räntor och dollarn slår så hårt mot tillväxtländer är kapitalflödena från mer kortsiktiga investerare. Effekten av att investerare vill sälja av och flytta hem pengar blir inte bara att priserna på tillgångarna, exempelvis aktierna, faller utan även att konsumtion och investeringar i de här länderna faller.


Det går att argumentera för att om du köper in dig i en tillväxtmarknad eller för den delen ett mindre bolag, så är det antingen en spekulation i de här svängningarna eller, troligen bättre, en långsiktig investering. Om det är det senare är kanske inte indexfonden det rätta valet. Den kommer ju sälja av till dåliga priser när många ska ur fonden och köpa när haussen att komma in ökar.

Fast det där är överkurs. Grundkursen förblir att det är dumt och det vanligaste misstaget att betala för mycket för fonder.


Jacob Henriksson, alias Gottodix, som du kan följa på Facebook, Shareville här eller på Twitter @gottodix om du vill följa det jag läser. 

Kolla gärna in Sparskolan också. Där handlar det senaste inlägget om hur jag ser på Vitrolifeaktioens snabba rusning och ras.

Som vanligt vill jag också puffa för att om ni gillar det jag skriver och filmar och vill bidra till något bra - lägg en slant på min insamling till SOS Barnbyar. Det gör skillnad!

Missa inte att följa mina dagliga inlägg på Youtube och Facebook!



Snart reklam
Slutligen - framöver kommer det, när jag fått till det tekniska, ligga reklam efter inläggen. Det är ett sätt att få bloggande och vloggande att gå ihop. Jag hoppas att det inte stör alltför mycket. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Featured Post

Senaste filmerna från vloggen

Här hittar du alltid senaste klippen från mina vloggar - 3 snabba och Sparskolan. Jag fyller även på med andra klipp och poddar dä...

Aktuella data från OECD

Reklam