Portföljens utveckling (från start, risknivå & jfr SIXRX, se egen flik)

fredag 13 januari 2017

Stopp i börsens momentum nu?

Det ser ut som om rörelserna efter amerikanska valet mojnat. Nu blir det nästa stora nyhet som sätter tonen för börsen, igen. 

Källa: TradingEconomics


Väntan på nästa drag


Idag tänkte jag helt kort dela med mig av en reflektion jag funderade på medan jag bläddrade runt på den alltid intressanta datasidan TradingEconomics. En av många fantastiska resurser på nätet. Kolla gärna in den.

Det jag satt och funderade på var effekten på börsen och flera andra marknader av Donald Trumps presskonferens i veckan, som jag skrev om här. Det är svårt att missa det momentum som överraskande satte igång efter valet nu mattats av.


Källa: Fed St Louis
Så här långt verkar den förväntade reflationen, kickstarten av inflationen med nya stimulanser, ännu så länge mest blivit ett hack uppåt i de långa räntorna. Det vill säga det underliggande tryck uppåt på inflationen världen över som kom igång redan före valet verkar ligga kvar men Trumpeffekten blev till en början främst ett skifte uppåt i räntorna.

Grafen ovan över sambandet mellan inflationsförväntningar i USA och oljepriset stämmer väl med en helt annan teori om det som hänt sedan i somras. Den som läser centralbanksprotokoll, både amerikanska och svenska, från 2015 och början på 2016 får träna sin språkförståelse med ordet transitoriska effekter.

Teorin var att inflationen främst hölls tillbaka av tillfälliga prisfall i bland annat råvaror. När priserna började normaliseras skulle inflationsförväntningarna följa med upp. Det vill säga priserna skulle inte bara börja stiga de skulle höja vad vi runtom i världen trodde om inflationen på sikt.

Så verkar det ha blivit. även om det kom ett abrupt brott runt Brexitomröstningen. Med den förklaringsmodellen blir det förstås den fortsatta balansen i utbud och efterfrågan i den globala ekonomin på allt från olja till kapital och arbetskraft som styr vart vi fortsätter från den nuvarande punkten. Med andra ord, det blir det som faktiskt händer i USA och andra länder som styr utvecklingen framåt.

Momentum verkar ha avtagit

Källa: TradingEconomic
Det verkar alltså som om förväntningar på inflationen styrs mer av fakta i ekonomin än av förväntningar på politiken just nu. Det här leder till några intressanta kortsiktiga iakttagelser. Den första är att räntorna inte längre trendar uppåt. Snarare har de stannat av.

Källa: TradingEconomic
På samma sätt har guld vänt uppåt. I och med att metallen rakt av speglar långräntorna så är det rimligt att anta att det fortfarande är förväntan om låga realräntor och  som driver kursen uppåt. Möjligen ett tecken på att vi talar om stagflation, stigande inflation utan tillväxt, snarare än lyckad reflation.

Notera hur som helst att det tryck som drivit börsen uppåt efter amerikanska valet inte längre syns till.


Fallet Sverige

Källa: TradingEconomics
Den stigande svenska inflationen blev en stor nyhet i veckan. Ett av de bästa inläggen skrevs på bloggen Kort Sikt, där slutsatsen är att räntehöjningarna kommer snabbare än vi räknat med. Kanske med att kvantitativa lättnader tas bort i vår och räntan höjs i två steg till noll redan i höst.

Det resonemanget bygger mycket på att inflationen nu fått grepp och att de ändrar förutsättningarna. Det skulle i så fall kräva att ECB också lättade på gasen till stimulanserna, kanske redan med start nästa vecka.

Källa: TradingEconomics
Jag tror dock att slutsatsen är fel. Vi går igenom samma avtagande tillfälliga, transitoriska, effekter som övriga världen. Rimligare är därför att vi kommer in i samma fas av vänta och se som USA verkar landat i. 

Nu krävs det nog svar från den reala ekonomin för att uppgången ska fortsätta. Det verkar åtminstone som att marknaden resonerar ungefär så. I grafen ovan och de följande nedan är startdatum dagen före amerikanska valet. 

Vi har samma engångslyft och sedan i stort sett stillastående långräntor som USA.

Källa: TradingEconomics
Det samma gäller för kronkursen. Ett tag tolkade marknaden in ett snabbt dollarrally uppåt. Faktum är att det var utgångspunkten i många analyser inför året. Nu har dollarn landat och mot kronan faktiskt försvagats efter valet.

Källa: TradingEconomics
Slutligen och förstås det mest intressanta för investeraren så har börsen också landat i något högre räntor och antagligen en uppjusterad riskpremie. Det viktiga verkar dock vara att börsen har landat den med.

Nu står ju bolagsrapporterna för dörren. De kan ändra kursen på börsen. Det kan beslut från ECB också göra. Vilken riktning det blir, det får vi nog invänta att nyheterna innan vi vet. För det momentum som blåst medvind sedan egentligen februari förra året - det verkar ha avtagit.


Jacob Henriksson, alias Gottodix, som du kan följa på Facebook, Shareville här eller på Twitter @gottodix om du vill följa det jag läser. 


Som vanligt vill jag också puffa för att om ni gillar det jag skriver och filmar och vill bidra till något bra – lägg en slant på min insamling till SOS Barnbyar. Det gör skillnad!


Åsikterna som presenteras i denna blogg ska inte ses som investeringsrådgivning. Alla mina egna aktieinnehav redovisas i portföljen på Shareville. Vill du veta mer om mig hittar du det här 


2 kommentarer:

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Featured Post

Senaste filmerna från vloggen

Här hittar du alltid senaste klippen från mina vloggar - 3 snabba och Sparskolan. Jag fyller även på med andra klipp och poddar dä...

Aktuella data från OECD

Reklam