Portföljens utveckling (från start, risknivå & jfr SIXRX, se egen flik)

fredag 3 februari 2017

Rapportnotis: Astra följer plan

En del rapporter säger mycket lite om bolaget. Så var det med Astra den här gången. Det mesta rullar på som väntat, inklusive att gamla mediciner tappar mark. Nu handlar allt om takten de nya rullas ut på marknaden.



Växeln som ska fungera


En investering i Astra handlar mycket om att tro på att växeln från gammalt till nytt fungerar som den ska. Den nuvarande lönsamheten räcker till en direktavkastning på 5,3 procent men med en fallande försäljning är det inte en självklarhet att det är en utdelning som det är värt att investera i. Under 2017 förväntas försäljningen fortsätta falla med några procent.

Det är dock inte en så entydig bild. För det som krymper är försäljningen i den del patenten löpt ut de senaste åren. De stora minskningarna är i USA för storsäljarna Crestor, Nexium och Seroquel. Sedan finns en del icke-patentskyddad medicin på andra mogna marknader. Där faller inte försäljningen lika snabbt men någon tillväxt är det förstås inte.

Försäljning på tillväxtmarknader och den nya patentportfölj inom främst inom cancer men även inom hjärta- och lungor växer däremot med 6 procent. Nu står den här nya delen av bolaget för över hälften av försäljningen. Forskningsportföljen ser också, för en lekman, välfylld ut med många nya mediciner långt fram i utvecklingsarbetet.

Tyvärr är Astra tydligare än andra med att deras bildmaterial från rapportpresentationen inte ska publiceras av andra. Det respekterar jag men visst är det lite synd och aningen udda att inte vilja sprida sin investerarinformation, även om det görs med riktiga citat. Poängen med att skriva om rapporterna är ju bland annat att återberätta den bild bolagen vill ge och sedan fundera kring den. Lite omodernt men ok.


Caset intakt

Källa: Börsdata
Det här ger ett intressant läge i bolaget, som också syntes tydligt i rapporten. Mixen förbättras stegvis när nya patenterade mediciner tar en större del av försäljningen, samtidigt finns en möjlighet att forskningskostnaderna växlar över i stigande försäljning och kanske i att bolaget på sikt måste binda mindre kapital idag.

Drömscenariot är att bolaget hittar tillbaka till en tillväxt, lönsamhet och ett lägre behov av kapital som driver upp avkastning på eget kapital om inte till så åtminstone emot nivåerna från storhetstiden. Blir det så? Det är svårt att veta och beror förstås ytterst på hur pipelinen levererar.

Det gör också rapporten mindre intressant än många andra. Siffrorna var bra men marknaden blev, aningen, besviken av tillväxten både utfallet och förväntningarna framåt. Det spelar inte så stor roll i det här fallet. Åtminstone inte så länge svagheterna finnas i de framåtriktade delarna av bolaget. Där finns det en viss oro kring framsteg för mer traditionell cellgiftsbehandling vid cancer. Det är en viktig fråga att följa men i stort sett var det alltså en rapport att lägga till handlingarna utan åtgärd.

Jacob Henriksson, alias Gottodix, som du kan följa på Facebook, Shareville här eller på Twitter @gottodix om du vill följa det jag läser. 


Som vanligt vill jag också puffa för att om ni gillar det jag skriver och filmar och vill bidra till något bra – lägg en slant på min insamling till SOS Barnbyar. Det gör skillnad!



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Featured Post

Senaste filmerna från vloggen

Här hittar du alltid senaste klippen från mina vloggar - 3 snabba och Sparskolan. Jag fyller även på med andra klipp och poddar dä...

Aktuella data från OECD

Reklam