Portföljens utveckling (från start, risknivå & jfr SIXRX, se egen flik)

onsdag 10 maj 2017

Rapporterna: Infineon bilarnas Fingerprint?

Fina teknikbolag är alltid intressant. Ett som sätter chipen i bilarna och robotarna än mer så. Jag har börjat läsa in mig på tyska Infineon. Här några första reflektioner.

Källa: Finanzen.net
Reklam: Det går alltid att följa vår portfölj, handel och alla mina kommentarer kring innehav live på Shareville.
Missa inte heller veckans annons - bästa idén om en säkrare vardag vinner 100 tusen kronor från IF


Teknik är intressant men svårt

Vi har en ny bekantskap i portföljen sedan några månader. Det är tyska Infineon. Specialister på chipen som styr bilarna, robotorna och som sitter kreditkorten. De båda första områdena är både heta långsiktiga tillväxtcase. Skälen till att jag fått upp ögonen för bolaget. Det tredje är en kassako som mjölkar allt sämre när andra tekniker för hantering av pengar vinner mark.

Det här är ett bolag jag lärt känna genom tyska tidningar och bolagets egen föredömliga rapportering. Vi är väl inte riktigt du med varandra ännu. Däremot är det en investering jag gärna testar mig fram med för både förändringen av bilindustrin och automatiseringen är trender jag ägnat mycket energi åt att förstå och tror mycket på. Rätt plats helt enkelt. Sedan återstår att se om det är rätt tidpunkt, bolag och pris.

Om vi börjar med det där med tidpunkt. Det här är ett av alla de fina teknikbolag som testade himlen med sin värdering i IT-bubblan. Sedan följde en canossavandring under ett förlorat decennium, åtminstone för aktien. Sedan har det det vänt. Nu är omvärlden ikapp tekniken och aktien är upp 179 procent på fem år.

Källa: Infineon
Mycket men inte extremt, exempelvis hade den platsat i vår portfölj som samma period är upp 210 procent. Det är en het börs helt enkelt. Därmed inställer sig förstås frågan har Infineons aktie åter rusat före bolaget. När det gäller teknik finns därtill alltid frågorna om hur stor efterfrågan på sikt verkligen blir, vems lösning som vinner och när marginalpressen kommer.

Allt diskussioner som ägare till Fingerprint genomlevt. För visst påminner sådana här case en del om varandra. Jag upplever Infineon som ett både bredare och framför allt normalare bolag än Fingerprint men det sagt är det ändå samma diskussioner om tekniker som ska sitta i allt fler prylar och där det egna bolagets lösningar ligger lite före klungan.


Etablerad på väg mot mogen

Källa: Infineon
Lite farligt helt enkelt men å andra sidan visar välj just exemplet Fingerprint att uppsidan kan finnas. Det finns dock en väsentlig Infineon och dess konkurrenter har hunnit betydligt längre än sensormarknadens bolag.

Källa: Infineon
Infineon tillhör toppen på sina olika marknader och verkar ligga bra till om fler bilar elektrifieras för så här långt har Tesla, BMW och kinesiska BVD använt deras teknik i sina bilar.

Källa: Infineon
Lönsamheten är god och försäljningstillväxten har legat på en årstakt om 9 procent sedan 1999. Senaste rapporten var en besvikelse för marknaden som hade väntat sig ännu mer. 

Lite förenklat verkar det ha varit korttjänsterna som var en besvikelse medan övriga, positiva, delar redan var rätt bedömda av marknaden. Möjligen var det också detta som gjorde att marknaden snabbt förlät Infineon, inte olikt den vändning som kom i Autoliv efter deras rapport.

Dyrt men inte uppåt väggarna

Källa: StockPiper
Jag har alltså bara kommit en bit i inläsningen av det här bolaget. Fast med en stabil försäljnings- och vinsttillväxt tycker jag ändå inte att ett p/e-tal på 25 på det kommande årets vinst avskräcker. P/s-talet ligger på 3,1 på 2017 års förväntade vinst. Visst det är inte billigt men det sticker inte i ögonen.

Mest baserat på att det är rätt plats och som det ser ut rimligt ok förutsättningar är det här ett bolag jag gärna fortsätter fördjupa mig i.

Jacob Henriksson, alias Gottodix, som du kan följa på Facebook, Shareville här eller på Twitter @gottodix om du vill följa det jag läser. 
Som vanligt vill jag också puffa för att om ni gillar det jag skriver och filmar stöd min insamling till SOS Barnbyar - den gör skillnad!



Åsikterna som presenteras i denna blogg ska inte ses som investeringsrådgivning. Alla mina egna aktieinnehav redovisas i portföljen på Shareville. Vill du veta mer om mig hittar du det här.



5 kommentarer:

  1. Jag satt just och tittade på Nvidia som har haft en massiv utveckling tack vare bland annat uppkopplade fordon och där aktiepriset tredubblats det senaste året. Infineon ser ut att kunna rida på en liknande våg även om jag måste läsa på mer om bolaget. Teknikbolag som befinner sig mitt i ett tekniksprång skrämmer mig alltid till höga P/E-tal men 25 är bara hälften så illa som 50 =).

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det är ju numera ordentligt lönsamma bolag vi pratar om. Det känns ju lite tryggare än förra gången det begav sig. Men till vilket pris är ju en evig fråga...

      Radera
  2. Qualcomm har nyligen köpt NXP, väntar EU ok 9 maj, lågt värderad efter royalty tjafs med Apple med en direktavkastning på över 4% ,ser jag som långt mer intressant än Infineon. Mina tankar iaf.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Vi har ägt Qualcomm. Ett fint men lite stelbent jättebolag. Problemen i Kina skrämmer lite och det har haft notoriskt svårt att få nästa lyft. Konkurrensen om processorerna till mobiler har hårdnat väsentligt och bolaget är som sagt konstant indraget i konkurrensrättsliga tvister. I USA, Europa och Asien. Påminner om Microsoft i början av 2000-talet.

      Allt det sagt är det som sagt ett bolag med många kvaliteter. Det jag gillar med Infineon är att de är mer spetsigt inriktade mot bilar och automation. De segment som växer starkast de kommande åren.

      Radera
    2. Uppfattat, tack för svaret och informationen :).

      Radera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Featured Post

Senaste filmerna från vloggen

Här hittar du alltid senaste klippen från mina vloggar - 3 snabba och Sparskolan. Jag fyller även på med andra klipp och poddar dä...

Aktuella data från OECD

Reklam