Portföljens utveckling (från start, risknivå & jfr SIXRX, se egen flik)

onsdag 19 juli 2017

Helt kort om att ljusglimten är för svag i Ericsson

Becksvart i Ericsson. Tittar på analyskommentarer och funderar på hur en småsparare som jag själv ska tänka nu.

Källa: Ericsson
Reklam: Det går alltid att följa vår portfölj, handel och alla mina kommentarer kring innehav live på Shareville.

Hur illa är det?

Ericsson är i kris. Det har varit tydligt ett tag men om någon inte accepterat det var den senaste rapporten en spik som for i kistan med full kraft. Det är bara att ta en snabb titt på försäljningsutvecklingen ovan. Det är inte många plustecken i de tabellerna. Det är dessutom en utveckling som pågått ändå sedan början på 2016.

Jag skrev häromdagen om mina frågor inför rapporten. De var:
  • om den ekonomiska utvecklingen på Ericssons största marknader Europa, Nord- och Latinamerika
  • om ökad dataanvändning kan öka konkurrensen inte bara inom pris utan även prestanda
  • om Ericsson kan ta teknikledarskapet inom 5g från Nokia samt
  • om teknikskiftet med nya mjukvarumetoder att höja kapaciteten inom mobildata inom befintliga nät
Källa: Ericsson
Rapporten handlade dock mer om problemen här och nu. För Ericsson är som Anders Hägerstrand i sin rapportkommentar i Dagens Industri konstaterar ett bolag där alla befintliga problem ännu inte flutit upp till ytan. Redan nu är omstruktureringskostnaderna höga och notan tickar på.

På en punkt var justeringarna i rapporten väntade. Det var för marknadsutsikterna i år för nätverksdelen. Ericsson anpassar sig nu till branschförväntningarna som sträcker sig ned mot en minskning på 10 procent för 2017. Bland de mer negativa finns IHS Markit. De tror. som jag skev senast, på en minskning med över 12 procent årligen fram till 2021.

Sannolikt är inte heller hela bilden av var och i vilken omfattning Ericsson tappar marknadsandelar känd ännu. Klart är att Huawei vinner på tillväxtmarknader och märks även på andra marknader. Det verkar även fortsatt vara så att fast bredband går bättre (Ericsson satsar på som bekant på mobilt). Dessutom verkar serviceutvecklingen med enklare hårdvara och mer tjänsteleverans, som inom övrig IT, inte ha gynnat Ericsson.

Det är helt enkelt en kompakt motvind. Det var väl i och för sig känt, så problemen här och nu ligger mer i att få grepp om omfattningen av omställningskostnader, om det kommer att kräva en nyemission och så framför allt nyckelfrågan - kommer åtgärderna att lösa problemen?

Det här för oss till det som var mitt problem med den här rapporten. Möjligen finns en viss ljusglimt i form av att försäljningen av Ericsson Radio System går bra enligt bolaget. När nätverksdelen tappar 14 procent mätt för jämförbara enheter och i lokala valutor är det en klen tröst. På bolagets viktigaste marknad, Europa, är också moderniseringarna av 4g-näten enligt Ericsson i princip klara.

Än så länge är det alltså becksvart och det krävs en verklig optimist för att ana reflexer av ljusglimtar vid horisonten. Mörkret har förstås en annan aspekt också. När marknaden till slut återhämtar sig, säg när 5G-diskussionerna tar fart på allvar kanske det Ericsson som då står redo har en verklig uppsida.


Om alls när är det dags för aktien?



När en aktie blir till en fallande kniv blir det extra viktigt dels att vänta in att fallet verkligen landat, dels att investeringen har goda marginaler. Det blir också en situation, ungefär som i förhoppningsbolag, där den med bäst specifik kunskap lyckas bäst. Kanske har Christer Gardell och hans Cevian det. De var åtminstone ute och backade upp Börje Ekholms pågående omställningsarbete direkt efter rapporten. I den artikeln finns för övrigt följande intressanta resonemang från en annan mer skeptisk analytiker vid brittiska Arete Research Services:
Många analytiker som har en optimistisk bild av Ericssons framtid begår framför allt två misstag. Det första: analytikerna utgår från att målet om dubbla marginaler kommer under 2018 när det egentligen är efter "2018 och efter", påpekar han. Det andra handlar om hur många dåliga kontrakt som Ericsson sitter fast i, och som de kommer att lämna.
Omfattningen på hur mycket det kommer att kosta i försäljning att backa ur olönsamma affärer är enligt analytikern underskattad. Dessutom kommer den här omställningen, snarare än finansiell kunskap, kräva ett gott affärsmannaskap och framför allt specifik kunskap om att lyckas inom den hårt konkurrensutsatta bransch telekomleverantörerna lever i. Det har inte den nuvarande ledningen enligt Arete Research Services.

Min egen reflektion är att den nuvarande närmast akuta situationen kanske framför allt faktiskt behöver en erfaren bolagsrekonstruktör. Det klarar Börje Ekholm men det är även min känsla att vägen framåt inte är tillräckligt tydlig åtminstone inte för en investerare långt ifrån de innersta kretsarna. Vad är caset som gör Ericsson till vinnare längre fram?

Källa: Börsdata

Nyhetsbyrån Direkt rapporterar (tyvärr ingen länk) att bedömer att det inte krävs någon nyemission med mindre än att nätverksförsäljningen backar som banken bedömer "osannolika 20 procent nästa år". Baserat på att EV/sales ligger på rimlig nivå tycker banken därför att Ericsson till den lägre aktiekursen nu är behåll istället för sälj. EV är estimated value och fås genom att dra nettoskulderna ett bolag har från bolagets börsvärde. Det ligger nära det bland oss småsparare vanligare p/s-talet.

Källa: Börsdata
Det var ett liknande resonemang men med en stor skillnad som jag förde i min förberedelse inför rapporten. Det jag konstaterade var att om det finns en synlig väg till stigande försäljning och reparerade marginaler, så krävs det inte så mycket i ett historiskt perspektiv för att aktien ska bli köpvärd. Den enkla matematiken är att en ökande försäljning med säg 10 procent och en ökad värdering av försäljningen (p/s-talet) till säg runt 1,1 räcker för att öka kursen med 50 procent.

Det är dock bara matematik. För att de ska lyckas krävs först att den nuvarande omställningen lyckas. Det tror jag Ericsson klarar om marknaden håller, ungefär som SEB är inne på. För det andra måste Ericsson få grepp om en lyckad affärsmodell igen - inte bara beskriva den i ett strategidokument. För det tredje ska marknadens oro för de båda första punkterna lägga sig och helst vändas i optimism.

Allt det här pekar för mig på att Ericsson kan vara ett bolag att följa - åtminstone för oss som tror på ingenjörskunnandet som finns i djupt rotat inom verksamheten. Däremot vill det till att marginalerna blir ordentliga och utvecklingen stabil innan en småsparare som jag ska ge sig på den här aktien. En lärdom liknande resor i andra fina bolag som SSAB med all önskvärd tydlighet visat.

Jacob Henriksson, alias Gottodix, som du kan följa på Facebook, Shareville här eller på Twitter @gottodix om du vill följa det jag läser. 


Åsikterna som presenteras i denna blogg ska inte ses som investeringsrådgivning. Alla mina egna aktieinnehav redovisas i portföljen på Shareville. Vill du veta mer om mig hittar du det här.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Featured Post

Senaste filmerna från vloggen

Här hittar du alltid senaste klippen från mina vloggar - 3 snabba och Sparskolan. Jag fyller även på med andra klipp och poddar dä...

Aktuella data från OECD

Reklam