Portföljens utveckling (från start, risknivå & jfr SIXRX, se egen flik)

lördag 23 april 2016

Rapporterna: hur stort vinstfall i USA klarar börsen?

Vinsterna i USA var en årets viktigaste frågor. Nu rullar första kvartalets siffror in - hur har det gått?

Amerikansk inbromsning

Börsen är lustig på det sättet att ofta kommer överraskningen mer i fokus än nivån på bolagens resultatet. Det beror på att rapporterna är punkten när analytikerna stämmer av sina beräkningar mot verkligheten. När riktkurser höjs och sänks är förändringen förstås viktig.

För den som driver företaget är det förstås viktigare med nivån på resultatet. Hellre en hög vinst som är sämre väntat än en förlust som är överraskande låg.

Det samma gäller för den som, likt mig, följer hela ekonomin. Även om börsen tar emot lägre vinster positivt är det lätt att bli bekymrad av vad den utvecklingen innebär för bolagen och ekonomin på sikt.  Det första temat den här rapportsäsongen är den väntade inbromsningen i amerikanska vinster. När en fjärdedel av bolagen i USA rapporterat är vinsterna ned 8,9 procent enligt FactSet. Om trenden håller i sig blir det första kvartalet sedan 2009 som vinsterna faller fyra kvartal i rad.

Vad är det som händer?

FactSet lyfter fram några tydliga teman som återkommer i bolagsrapporterna i USA just nu. Det första är den starka dollarn. Den har mattats årets första kvartal men motvinden märks ändå i en hel del rapporter - från Coca Cola till IBM. Det är en öppen fråga var valutan ska ta vägen framöver men med en stark ekonomi är det väl tveksamt om USA kan hoppas på en svagare valuta framöver.

Energisektorn är inne i en hård omställning. Visserligen har oljepriserna hämtat sig en aning men det är fortfarande en bransch med växande förluster och stora nedskrivningar. Möjligen kan det plana ut i sektorn under året men säkert är det inte som det här exemplet visar "Caterpillar whiffs on earnings and slashes its forecast for the year" (Business Insider).

Det tredje temat är Apple. Bolagets vinster är så höga att när de faller syns det på hela börsens resultat. Egentligen otroligt i den gigantiska amerikanska ekonomin men så är det. I rapporten som kommer i veckan lär telefonförsäljningen ha backat en del jämfört med förra året. Den i sin tur är fortfarande helt avgörande för bolagets vinster. Effekten är alltså att antalet sålda telefoner av ett märke styr den amerikanska börsens värdering. På många sätt en hissnande tanke. För egen del tror jag försäljningen blir bättre än väntat. De signaler som kommit tyder på att den nya billigaste modellen säljer rätt bra. Den riktigt stora frågan i år blir dock hur bra Iphone 7 kommer att sälja.

Till det här skulle jag vilja lägga två egna iakttagelser. Den ena är att tjänsteteknikbolagen som Alphabet (Googles moderbolag) och Netflix inte har levererat tillräckligt bra rapporter för att mätta marknadens förväntningar. I Alphabets fall går fortsatt reklamförsäljningen oerhört bra medan den övriga verksamheten inte imponerar. Om Apple är sina telefoner, så framstår konkurrenten om att vara världens största bolag allt mer som en annonssäljare. För Netflix var problemet det samma som det Morgan Stanley pekade på i HM. Affären växer visserligen snabbt med beprövade metoder på nya marknader men hur ser det ut med den organiska tillväxten på befintliga marknader? USA imponerade inte och frågan är om bolaget kan försvara sina höga P/E-tal. I veckan som kommer är det dags för de två återstående bolagen i akronymen FANG (Facebook, Amazon, Netflix och Google). Räkna med att frågan lär väckas - räcker tillväxten för att försvara värderingarna?

Den andra sektorn som det inte går att förbise är finans. Det här är ännu tydligare i Europa men även i USA pågår en lågintensiv branschkris inom bank och försäkring. Det här var ett bra exempel "How Goldman Sachs’ vampire squid became a flattened slug - Is this just a temporary downturn? Financiers certainly hope so" (FT). De fem största bankerna minskade sina intäkter med 16 procent.
Avkastningen på eget kapital i Goldman Sachs har på tio år fallit från 40 procent till 6 procent.

Konsumentdelen av bankerna, det som brukar kallas för trottoarbanker, har klarat sig bra. Det syntes för övrigt även i Handelsbankens rapport i veckan där dålig lönsamhet på inlåning uppvägdes av högre utlåning. En typisk effekt av minusräntor. Investerings- och förvaltningstjänsterna har det desto tyngre. En fråga som nu nämns i allt fler artiklar är - håller bankernas affärsmodell om ekonomin inte normaliseras snart? Vi upplevde en första skakning på börserna i vintras när Deutsche Bank föll kraftigt. Den frågan är inte utagerad.

Välja glasögon

Källa: FactSet
Perioder med fallande vinster är intressanta ur värderingssynpunkt. S&P500 har nu en förväntad P/E på 16,9 för 2016. Är det mycket eller lite? Spontant inte så farligt i en fortsatt lågräntemiljö men vad är det för vinst, E, som går in i ekvationen? Det syns också på att P/E talet för de senaste tolv månaderna vandrat uppåt till 18,6 jämfört med snittet de senaste fem och tio åren som legat på 15,5-16.  Lägger man ihop det här är marknadens förväntan alltså att vinsterna landar och börjar växa igen framåt. Är det så?

Känslan av att USA står vid en vattendelare är stark. Fortsätter vinsterna falla får börsen ett problem. Är det istället så att vinsterna nu landar, så finns förutsättningarna för en fortsatt stabil börs. För nivån på värderingarna är inte orimlig. Så här långt har svaret från andra sidan Atlanten varit blandat. Om något är det mer oroande än glädjande.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Featured Post

Senaste filmerna från vloggen

Här hittar du alltid senaste klippen från mina vloggar - 3 snabba och Sparskolan. Jag fyller även på med andra klipp och poddar dä...

Aktuella data från OECD

Reklam