Portföljens utveckling (från start, risknivå & jfr SIXRX, se egen flik)

onsdag 8 juni 2016

Teckna Nordic Waterproofing eller köpa Nederman?

Byggprodukter känns inte fel just nu. Inte så farligt pris heller. Kanske är det dags att täta taket på portföljen.

Aktieduellen - Nordic Waterproofing möter sina likar

Källa: Börsdata
"En stabil introduktion värd att teckna" tycker Privata Affärer om Nordic Waterproofing, specialister på isolering, främst av tak. Den som läser på om bolagets produkter lär sig saker som att platta tak måste läggas av specialister medan designen är viktigare för lutande tak, eftersom de syns tydligare från marken. Här är en trevlig produkt bolaget arbetar med.



Det verkar vara ett trevligt bolag, som till del har sina rötter i det som en gång var tätskiktsdelen av Trelleborg. Enligt börsdata skulle en värdering, till kursen 71 kronor mitt i teckningsintervallet, innebära ett p/s-tal på 0,99. Organiskt förväntar sig bolaget att växa med 3,5 procent enligt ett uttalande från ledningen i samband med introduktionen. Lägg till det ett fortsatt, värdeskapande, utrymme för förvärv och det finns en viss uppsida det kommande åren.

Källa: Nordic Waterproofing
En egen reflektion är att jag undrar om inte tillväxten i byggsektorn kan bli högre än den bolaget räknar med. Tak är hur som helst precis den typ av produkt som jag gärna köper in mig i. Kunderna prioriterar säker leverans och god kvalitet framför pris. Köparna, byggarna, har goda marginaler i andra delar av affären och är därför inte alltför tuffa förhandlare i den här delen. Nordic Waterproof har alla förutsättningar att hålla en rörelsemarginal över 10 procent, vilket bolag skulle gjort om rörelsestörande händelser hade exkluderats.

Privata Affärer räknar med en vinst per aktie på runt 4 kronor i år. Det skulle ge ett p/e-tal på 17-19, beroende på teckningskurs. Dagens Industri gillar också bolaget - i första hand är det stabiliteten i intjäningen som lockar.

Privata Affärer tror direktavkastningen kan landa runt 2 procent i år. Ovanpå det finns en tillväxt med 3-4 procent i organisk försäljning och kanske något liknande i vinst. Med en stabil värdering skulle en totalavkastning kunna ligga runt 5-6 procent per år, vid nuvarande kurs. Rätt normalt för ett genomsnittligt börsbolag. Det är alltså inte det som lockar.

För min del ser jag ett bolag med en rabatt jämfört med exempelvis fönstertillverkaren Inwido. Särskilt om det stämmer att marginalerna ska komma upp lite. En potential på 10-15 procent på värderingen till att börja med - exempelvis med p/s-talet som utgångspunkt.

Introduktionen är väl uppbackad både av stora institutioner och av en ledning som själva investerar. Det ger ett stabilt intryck rakt igenom. Uppsidan ligger dock mer i byggkonjunkturen och möjligheten att fortsätta förvärva.

Var landar man då? 

Det här känns på många sätt som en av mina favoritinvesteringar. Det är inte så spännande men nedsidan ser ganska begränsad ut. Åtminstone om konjunkturen håller och den svenska räntan inte drar iväg. Med mitt makrointresse gillar jag bolag där det går att se ekonomins effekt på resultatet. Fullt möjligt i det här fallet, så jag tecknade aktien.

Problemet numera brukar vara att tilldelningarna blir så små att det inte är värt besväret. Vi får väl se hur det blir i det här fallet.


Alternativet  - Nederman

Affärsvärlden tycker att Nederman, tillverkare av luftfilter till industrin, är ett "Undervärderat tillväxtbolag". I det här fallet är det industrikonjunkturen och inte bara i Sverige utan över hela världen som avgör resultatet. Annars finns det en del likheter med Nordic Waterproofing. Marginaler runt 10 procent, ungefär samma kapitalbehov (omsättningshastighet i tabellen ovan). Tillväxten finns där, enligt Affärsvärlden, även om det varit skralt med den saken den senaste tiden. 

När jag hastigt tittade på senaste rapporten och kollade lite, högst oprofessionellt, på produkterna är intrycket även här ett seriöst bolag med en vettig affär. Aktien har ännu lägre värderad försäljning. P/s-talet ligger på 0.8 och enligt Affärsvärlden skulle marginaler runt 8 procent innebära ett p/e-tal på 13. 

Min reflektion

Så vad är skillnaden? Min spontana tanke detta snabbinlägg mitt i veckan är att det främst är bransch och marknad. Nordic Waterproofing ligger helt rätt i konjunkturen och är inte så farligt dyrt. Nederman ligger fel men är hyggligt billiga. Vilket ska man välja - tja båda har sin charm. 

Affärsvärlden gav faktiskt top-down-investeraren ett tredje alternativ senast, Atlas Copco. Redaktionen resonerade i "Verkstadsförloraren lyfter" kring ointresset för aktien. Det går inte att påstå att det finns särskilt många tecken på vändning för leverantörerna till råvaruindustrin ännu. Det sagt, ett bra bolag jag alltid håller ett halvt öga på. Det känns väl inte helt orimligt att aktien ändå hänger med råvarupriserna uppåt så småningom eller?

Fast varför stanna där på Nordnetbloggen skrev Thorleif Jackson om "Deep value i Wilhelmsen". Är det till slut dags för rederier igen? De är åtminstone inte dyra. Fast det var ju det där med värdefällor.

Jacob Henriksson, alias Gottodix, som du kan följa på Facebook, Shareville här eller på Twitter @gottodix om du vill följa det jag läser

Åsikterna som presenteras i denna blogg ska inte ses som investeringsrådgivning. Alla mina egna aktieinnehav redovisas i portföljen på Shareville. Vill du veta mer om mig hittar du det här

Missa inte att följa mina dagliga inlägg på Youtube och Facebook!






10 kommentarer:

  1. Nederman är ett bra bolag men aktien är ganska hopplös om man tror att man kan trejda i den och göra snabba klipp. Minimalt med handel i aktien gör att det är väldigt svårt att både köpa och sälja i aktien. Nederman är främst en köp och lägg i byrålådan-aktie för den långsiktige.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Håller helt med. Bra att du flikade in det. Igår dippade kursen 4 procent alldeles på slutet. Usel likviditet som sagt.

      Radera
  2. Hur/var kan man teckna nordic waterproofing? Hittar den inte på AVA.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Finns på Nordnet till och med idag. Tror inte Avanza var med den här gången.

      Radera
    2. Gick att teckna på Avanza fram till midnatt 7/6.

      Radera
    3. Hittar den inte heller på listan hos Nordnet. Borttagen?

      Radera
    4. Den går inte att teckna i ISK, och dyker därför inte upp i listan om du är inne via din ISK.

      Radera
    5. Nej, jag var inne idag och kollade. Den går inte att teckna via ISK-kontot utan bara via de andra kontoformerna.

      Radera
    6. Där var problemet! Tack för detta :)

      Radera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Featured Post

Senaste filmerna från vloggen

Här hittar du alltid senaste klippen från mina vloggar - 3 snabba och Sparskolan. Jag fyller även på med andra klipp och poddar dä...

Aktuella data från OECD

Reklam