Portföljens utveckling (från start, risknivå & jfr SIXRX, se egen flik)

torsdag 30 juni 2016

Vinner centralbankerna eller skuldspöket slaget om börsen?

Arton månader stormigt men sidledes. Vi är fortfarande fast i matchen mellan centralbanker och skuldoro.

Cenntralbankerna leker björn, tjur och kanin på börsen

Källa: Nasdaq
I minst ett och ett halvt år har börserna i Europa varit helt i händerna på två starka krafter. De har boxat fram och tillbaka med resultatet att börsen förra året gick upp 10 procent och i år är ner 3 procent. Däremellan har det svängt desto mer.

I ena ringhörnan - centralbankerna. I början av 2015 klev till slut ECB in och lovade stora stimulanser (kvantitativa lättnader, QE). Det lyfte börsen mer än 20 procent. En topp som av en del tolkats som slutet på en börs- och konjunkturcykel.

Från den här högsta punkten skulle det i så fall råda en björntrend på börsen. En mycket ovanlig sådan i så fall. För den inföll inte i slutet på en europeisk högkonjunktur med inflationen i taket tillväxten på max. Tvärtom ECB satte in sitt massiva stödpaket för att få igång ekonomin. Förhoppningen var att, liksom USA tidigare, återskapa förtroendet för investeringar och konsumtion. De hade, om det hade fungerat, satt igång ett ekonomiskt uppsving - inte som är fallet i slutet av en konjunktur varit ett försök att kyla ner en överhettad ekonomi.

Reklam - kom igång med sparandet och bli delägare i HM Nordnets samarbetspartners har fått möjligheten att ge sina läsare ett bra erbjudande. Sätt igång och spara, så bjuder banken på en HM-aktie. Vettigt tycker jag och delar gärna. Koden du behöver är Vänner2016 och via den här länken hittar du erbjudande


Skuldspöket slår till

Motståndaren i den andra ringhörnan har dock visat sig svår att knocka. Höga skulder drev Grekland på och en bit över randen till konkurs, innan trojkan ingrep med sänkta amorteringskrav. Därefter var det dags för en kris i Kina och tillväxtländerna - även den färgad av skuldoro.

I september grep ECB in och lovade göra det som krävdes. FED backade upp med en uppskjuten räntehöjning. I december höjde FED ändå räntan och leveransen av mer stöd från ECB blev en besvikelse. Det tog en månad men sedan var det kris igen. Den här gången var det i energisektorn men framför allt var det i den europeiska banksektorn. Först när ECB åter klev in och lovade lättnader för bankerna samt FED sköt nya räntehöjningar på framtiden lugnade det sig.


Låtsasbrexit blev det inte mycket av


Fast bara ett kort tag för sedan var det dags för Brexit. En rejäl chock och bankaktier föll som en sten. Frågan är om vi inte den här veckan stod på randen till en ny runda av den bankoro som präglade början av året. Lyckligtvis har de brittiska ledarna varit så vaga och skjutit allt konkret om sina planer så långt på framtiden att marknaden lugnat sig. De har dessutom kommit en hel del brittiska utspel som visar att det som blir kvar av utträdet är ganska lite efter att diverse avtal ingåtts med EU.

En situation som kan beskrivas som skilda på låtsas. Samtidigt klev ytterligare en centralbank in på banan och eldade på börsrallyt. Det var Bank of England som först lovade att göra vad som krävdes och idag levererade konkreta löften om nya stimulanser för att möta konjunkturnedgången valresultatet förväntas ha lett till - "UK stocks march on amid stimulus hopes" (FT).

Min reflektion

För min del tror jag fortfarande kvar i den fas jag skrev om förra året "Hela börsen är en swing trade just nu" (Nordnetbloggen). Det var också det svar jag gav på Nordnet Live. Vi befinner oss i ett kraftfält mellan billiga pengar, en latent skuldkris och en förhoppning om en normalisering av ekonomin. Det är ingen som sitter på facit på hur det slutar. Det går att gissa eller som vi investerare kallar det spekulera - men, och det är viktigt, ingen kan veta för det här är en helt ny situation.

När får vi en riktig börstrend? När något gör att ekonomin bryter loss från det nuvarande dödläget. Blir det en tjurrusning eller en björnsmäll? Det återstår faktiskt att se. 

Jacob Henriksson, alias Gottodix, som du kan följa på Facebook, Shareville här eller på Twitter @gottodix om du vill följa det jag läser

Åsikterna som presenteras i denna blogg ska inte ses som investeringsrådgivning. Alla mina egna aktieinnehav redovisas i portföljen på Shareville. Vill du veta mer om mig hittar du det här

Missa inte att följa mina dagliga inlägg på Youtube och Facebook!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Featured Post

Senaste filmerna från vloggen

Här hittar du alltid senaste klippen från mina vloggar - 3 snabba och Sparskolan. Jag fyller även på med andra klipp och poddar dä...

Aktuella data från OECD

Reklam