Portföljens utveckling (från start, risknivå & jfr SIXRX, se egen flik)

torsdag 5 november 2015

Sensys Gatso, några läsarfrågor och en annan justering i portföljen

Dags att beta av de senaste justeringarna i portföljen och några läsarfrågor - som vad jag tycker om Sensys Gatso.

Sålde Ratos

Velat fram och tillbaks om Ratos. Räknade nyligen på att summan av delarna borde vara värda 60 kronor. Är dock osäker och känner att det inte är ett långsiktigt innehav. Danske Bank satte nyligen sälj inför rapporten med en varning för rätt stor nedsida. Vet inte om jag riktigt tror på det men osäkerheten i ett innehav som inte är långsiktigt blev tillräcklig för det här beslutet.

Flyttade från blankade obligationer till Markel

I min senaste "Inriktning för investeringar q4" kom jag fram till att risken med högre långa räntor är mindre än jag tidigare trott. Därför börjar jag nu lätta på vår hedge med blankade amerikanska statspapper. Tajmingen att minska nu är kopplad till att det snart kommer ny amerikansk jobbrapport och jag vill inte ligga för tungt i något jag vill minska när det kommer nyheter som berör innehavet (även om jag den här gången tror på starkare jobbsiffror än väntat).

En spark i rumpan att komma igång med minskningen kom från ett inlägg av David på Shareville. Det är helt enkelt för det mesta för dyrt att ha den här fonden mer än säg 3 månader. I linje med det har jag utöver minskningen påbörjat en flytt av en del till vårt innehav i försäkringsbolaget Markel som också ger en viss hedge mot högre räntor.

Läsarfråga om Sensys Gatso

Vad tycker du om Sensys Gatso Group AB? Det namnet dyker upp en massa nu ser jag.
Sensys är ju specialister på digitala stödsystem för trafik. Mest känt är, av naturliga skäl, är fartkamerorna. Jag gillar alltid innovativa bolag, särskilt när produkten är bra och affärsmodellen är någorlunda jordnära.

I Sensys fall är det både en styrka och om inte en svaghet så åtminstone en risk att kunderna ofta är myndigheter. Svenska Trafikverket är nog någorlunda pålitliga köpare men det är alltid svårt att överblicka hur stora offentliga kunder agerar på längre sikt. 

För och nackdelarna har varit tydliga i ett annat i grunden fint bolag - Opus. Avregleringar, upphandlingar och nya regler för bilprovning har skickat de bolaget upp och ned över tiden. Det är inte i sig skäl att avstå från en investering (ibland tvärtom) men det kräver lite annan kunskap än vanliga bolagsval. Det räcker inte att titta på produkten, kundbehoven och potentialen.

Jag skulle dock vilja lyfta fram en annan sak att tänka på med tidiga tillväxtbolag (förhoppningsbolag). Aktiepriset styrs av omsättning eller förväntad omsättning snarare än lönsamhet. Det här framgår rätt tydligt på graferna från Börsdata nedan. Det är lite farligt för aktien blir väldigt känslig för vad som kan visa sig vara tillfälliga svängningar. En kund kommer in, en annan åker ut. 

Det här läser marknaden och aktiepriset blir förväntansstyrt. Sensys ligger på ett p/s-tal på knappt 13. Gissningsvis är därmed en ökning av försäljning på 300-400 procent inprisad. Utifrån att p/s-tal för stabila teknikbolag bör ligga mellan 3-4 (max). Det kan absolut vara relevant men det är rätt svårt att värdera. Mycket kan ju hända på vägen. Jag brukar nämna exemplet Orexo, som trots en bra produkt överraskande dissades av amerikanska försäkringsbolag. [Komplettering - fick den här kommentaren på inlägget på Twitter FYI: The P/S value will be lowered as of the Q3 report as currently it excludes all revenue from Gatso Beheer.]

Ibland får jag frågan varför jag inte hakar på bra bolag i den här fasen. Mitt svar är att det helt enkelt oftast är för svårt för mig. Jag föredrar att vänta in perioden när omsättning och vinst går hand i hand och värderingen landat. Det är långt ifrån det samma som att jag inte gillar bolagen eller inser att andra ibland kan tjäna mycket pengar i de här tidiga faserna.

Källa: Börsdata

Källa: Börsdata



Läsarfråga om AQ

Hur tänker du kring AQ som har finns på din bevakningslista? raporten kom in under koncencus men har efter det genomfört ett stort köp av ungerska Anfon KFT? några tankar kring det? Jag själv som brukar vara långsiktig, såg rapporten och att insider sålde som ett tecken på att AQ tappat momentum men ack så fel jag hade.
Svar:
Jag gillade förvärvet. Det är ju själva affärsidén att tillföra en kvalitetsstämpel som möjliggör försäljning till större kunder. Det verkade passa in bra. Sedan tycker jag AQ har haft för låg hävstång. Nu lånade de en del till köpet, troligen till låg ränta. Därmed finns en del chans att vinsten driver aktiekursen.

Så jag blev mer sugen på att kliva på AQ igen, även om aktien inte är direkt billig just nu. Fast det är ju ett bolag som är kul att ha på sikt. :)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Featured Post

Senaste filmerna från vloggen

Här hittar du alltid senaste klippen från mina vloggar - 3 snabba och Sparskolan. Jag fyller även på med andra klipp och poddar dä...

Aktuella data från OECD

Reklam